Prijeđite na glavni sadržaj

Priopćenje povodom preliminarnih rezultata istraživanja dr. sc. Olivera Vugreka

29.4.2021.

S obzirom na to da su se u medijima slijedom današnjeg gostovanja dr. sc. Olivera Vugreka u emisiji 'Novi dan' na N1 televiziji, na temu koronavirusa u Hrvatskoj, pojavile određene nelogičnosti kod opremanja vijesti, posebice kad je riječ o naslovima, niže donosimo nekoliko važnih pojašnjenja kako bi izbjegli pogrešne interpretacije komentiranih rezultata preliminarnih istraživanja u javnosti.

Naime, ističemo kako je istraživanje koje je dr. sc. Oliver Vugrek komentirao za televiziju N1 još uvijek u tijeku te je riječ o vrlo preliminarnim rezultatima na samo 24 uzorka. Dobiveni rezultati su važni isključivo u kontekstu znanstvenog istraživanja te dopunjavanja međunarodne baze podataka kao što je Nextstrain kako bi se mutacije SARS-CoV-2 u različitim dijelovima svijeta mogle uspoređivati.

U ovome je trenutku još prerano interpretirati rezultate pronađenih mutacija u kontekstu značenja njihovog širenja u populaciji ili kontekstu tumačenja širenja neke varijante u populaciji s obzorm na to da dvadeset četiri uzorka ne predstavljaju dovoljno reprezentativan broj da bi se moglo zaključiti o učestalosti pronađenih mutacija. Stoga je iznimno važno u javnom i medijskom prostoru jasno prenositi izjave i iznesene podatke.

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.