Prijeđite na glavni sadržaj

Quantum Random Bit Generator

QRBG Servis  je nedeterministički generator slučajnih bitova (brojeva) koji su intrisično slučajni s obzriom na kvantni fizikalni process emisije fotona u poluvodičima i naknadnu detekciju fotoelektičnog efekta.

Rad na QRBG Servisu je bio motiviran znanstvenom nužnosti (prvenstveno lokalne znanstvene zajednice) za prikazivanjem ​​različitih simulacija (u klasteru / Grid okruženju), čiji rezultati su često u velikoj mjeri ovise o kvaliteti (distribucija, nondeterminism, entropija, itd.) slučajnih brojeva. Budući da istinite slučajne brojeve nije moguće  generirati sa strojem s konačnim brojem stanja (kao što je današnji računala), znanstvenici su prisiljeni koristiti  skupe specijalizirane generatore ili češće, zadovoljiti se sa suboptimalnim rješenjem, (kao što su  pseudo-slučajnih generatori brojeva ).
Služba je počela kao rezultat pokušaja da ispuni znanstvenika potrebe za kvalitetnim slučajnim brojevima, ali je sada narasla na globalnu (javno) visokokvalitetnu uslugu slučajnih brojeva.
Zahtjevi za design za naše usluge su bili:

  1.     istinita slučajnost podataka koji se pruzaju (high per-bit-entropy of served data)
  2.     visoka brzina generiranja podataka i posluživanja
  3.     visoka dostupnost usluge (uključujući jednostavan i transparentan pristup slučajnim podacima podatcima,
  4.     velika robusnost usluge, te
  5.     visoku razinu sigurnosti za korisnike koji je zahtijevaju.

http://random.irb.hr/

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.