Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvena škola 2021

˝Sveobuhvatni pristup istraživanju antropogenih pritisaka na okoliš˝
20.12.2021.
Znanstvena škola 2021

Od 7. do 10. prosinca 2021. godine na Institutu Ruđer Bošković održana je Znanstvena škola o okolišu pod nazivom ˝Sveobuhvatni pristup istraživanju antropogenih pritisaka na okoliš˝. Zbog trenutne epidemiološke situacije ista je održana u virtualnom okruženju, putem Zoom platforme.

Znanstvena škola je drugu godinu zaredom pokušala sudionicima približiti različite znanstvene pristupe u istraživanju okoliša te naglasiti važnost sustavnog i multidisciplinarnog pristupa u razumijevanju i rješavanju problema uzrokovanih brojnim pritiscima na okoliš. Iako prvenstveno namijenjena studentima doktorskih studija koji se u okviru svoje doktorske disertacije bave istraživanjem okoliša, ponašanjem i sudbinom onečišćivala u okolišu te njihovim biološkim učincima, Znanstvena škola 2021. godine okupila je preko 120 sudionika.

Među polaznicima su bili doktorandi i poslijedoktorandi s raznih sveučilišta i istraživačkih institucija, ali i studenti poslijediplomskih studija koji su zaposleni izvan sustava znanosti te rade u gospodarskom sektoru u području zaštite okoliša. Kroz brojne rasprave, navedeno je omogućilo razmjenu znanja i iskustva između znanosti i struke.

Uz organizatorice škole, dr. sc. Martinu Furdek Turk, dr. sc. Željku Fiket i dr. sc. Maju Ivanić, predavanja su održali dr. sc. Ivan Senta, dr. sc. Sanja Frka Milosavljević, dr. sc. Ines Sviličić Petrić, dr. sc. Nikolina Udiković Kolić i dr. sc. Vlatka Filipović Marijić sa Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Marin Matošić i Josip Ćurko s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Marija Gligora Udovič s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Tea Zuliani s Instituta Jožef Stefan u Ljubljani te dr. sc. Filip Pošćić sa Sveučilišta Ruhr, Bohum u Njemačkoj.

Program prvog dana škole uključivao je niz predavanja koja su dala pregled općih saznanja o onečišćivačima, njihovoj sudbini i prijenosu u okolišu te tehnikama koje se koriste u njihovoj kemijskoj analizi, s naglaskom na metale i nova organska zagađivala te zagađenje atmosfere.
Drugi dan obuhvatio je teme vezane uz ulogu mikroorganizama u zaštiti okoliša, biološke učinke onečišćujućih tvari i biološku analizu utjecaja onečišćenja na okoliš.
Program trećeg dana uključivao je predavanja o tehnologijama koje se koriste u obradi otpadne vode i otpada, metodologiji primjene izotopnih omjera elemenata u određivanju porijekla onečišćenja, te pregled najčešće korištenih statističkih alata u obradi podataka u istraživanjima okoliša.
Posljednji dan škole bio je posvećen izlaganjima polaznika koji su dali uvid u različite teme aktualnih istraživanja u području okoliša.

Cjelokupan program i informacije o školi dostupne su na web stranici www.znanskola2021.com.hr, a sažetci izlaganja bit će objavljeni u Knjizi sažetaka (ISBN 978-953-7941-38-3).

I ove godine Znanstvena škola je izazvala velik interes, istaknuvši važnost multidisciplinarnog pristupa u istraživanju okoliša, ali i potrebu suradnje znanosti i struke.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.