Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvena škola 2022

„Multidisciplinarni pristup istraživanju mikro- i nano- čestica u prirodnim sustavima“
22.12.2022.
Znanstvena škola 2022

I ove godine održana je, sada već tradicionalna, Znanstvena škola o okolišu (2022), s tematikom „Multidisciplinarni pristup istraživanju mikro- i nano- čestica u prirodnim sustavima“. Zbog velikog broja prijavljenih, a nastavno na dosadašnje pozitivno iskustvo, škola je održana u virtualnom obliku.

Ovogodišnja Znanstvena škola pokušala je polaznicima približiti različite znanstvene pristupe u istraživanju partikulatne tvari u prirodnim sustavima te naglasiti važnost sustavnog i multidisciplinarnog pristupa u razumijevanju i rješavanju problema okoliša.

Iako namijenjena prvenstveno studentima doktorskih studija iz područja prirodnih i biotehničkih znanosti, među polaznicima bili su i znanstvenici i kolege iz struke, uključujući i one izvan akademske zajednice.

Uz organizatorice škole, dr. sc. Maju Ivanić i dr. sc. Željku Fiket, predavanja su održali dr. sc. Sanja Frka Milosavljević, dr.sc. Branka Njegić Džakula, dr.sc. Blaženka Gašparović, dr.sc. Damir Valić, dr.sc. Slađana Strmečki Kos i dr.sc. Mavro Lučić s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu; prof.dr.sc. Goran Durn i izv.prof.dr.sc. Stanko Ružičić s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu; doc.dr.sc. D. Kučić Grgić s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu; doc.dr.sc. Hana Fajković i doc.dr.sc. Frane Marković s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu te dr.sc. Sonja Lojen s Instituta Jožef Stefan u Ljubljani. Kao i dosadašnje, i ovogodišnja Škola podržana je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja putem financijske potpore za pripremu i održavanje znanstvenih i znanstvenostručnih skupova i škola.

Prvi dan škole bio je posvećen mineralnim česticama u sedimentima i tlima te karbonatnim mineralima  i procesu biomineralizacije. Drugi dan fokus je stavljen na mikroplastiku i druge antropogene čestice u okolišu te ulozi čestica u prijenosu toksičnih metala.

Treći dan održana su predavanja vezana uz organsku tvar te čestice u atmosferi i održana su izlaganja sudionika. Posljednji, četvrti dan bio je posvećen metodama istraživanja čestica u okolišu, izlaganjima sudionika i predstavljanju UN-ovog desetljeća posvećenog morima i oceanima.

Program i informacije o školi dostupne su na web stranici znanskola2022.com.hr, a sažetci izlaganja objavljeni su u Knjizi sažetaka (ISBN 978-953-7941-45-1).

Veliko nam je zadovoljstvo objaviti da je Znanstvena Škola nagrađena prestižnom nagradom Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje u kategoriji Očuvati i održivo koristiti oceane i mora. U skladu s 17 ciljeva održivog razvoja, koje su definirali Ujedinjeni narodi, nagrađuju se oni koji u Hrvatskoj najviše pridonose održivosti, razvoju zemlje znanja, zaštiti okoliša i ljudskih vrijednosti. Ovo je veliko priznanje našem radu, i veliki poticaj za nastavak škole u narednim godinama.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.