Prijeđite na glavni sadržaj

Molecular origins of aneuploidies in healthy and diseased human tissues - ANEUPLOIDY

Kategorija
H2020
Iznos financiranja
28980315
Datum početka
1.4.2020.
Datum završetka
31.3.2025.
Status
Aktivan

Glavni istraživač

Glavni istraživači:

  • Iva Tolić, Institut Ruđer Bošković, Zagreb, Hrvatska
  • Geert Kops, Hubrecht Institute – KNAW, Utrecht, Nizozemska
  • Angelika Amon, MIT, Cambridge, MA, SAD
  • Nenad Pavin, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska

Glavni cilj projekta je otkriti molekularno porijeklo pogrešaka u podjeli kromosoma te saznati kako se nasljeđuju u zdravim i bolesnim tkivima.

Mitotičke pogreške koje uzrokuju aneuploidiju su opsežno proučavane u staničnim kulturama, međutim, mehanizmi koji generiraju razne pogreške, njihovo širenje i učinci na integritet genoma nisu dobro poznati. Istraživači će raditi na otkrivanju molekularnog podrijetla mitotičkih pogrešaka i njihovog doprinosa kariotipskim aberacijama u zdravim i bolesnim tkivima.

U tu svrhu formiran je interdisciplinarni međunarodni tim stručnjaka za molekularnu i staničnu biologiju, staničnu biofiziku, kromosomsku nestabilnost u raku i teorijsku fiziku, koji će predstaviti nove pristupe proučavanja aneuploidije (superrezolucijska mikroskopija, optogenetika, laserska ablacija, sekvenciranje kariotipa jednoćelija) i primijeniti ih na najsuvremenije kulture tkiva (organoidi i tumoroidi sisavaca) koji su ključni za razumijevanje stanja neravnoteže kariotipa koja ubrzava stvaranje tumora i narušava razvoj embrija.

Vrijednost projekta prepoznalo je Europsko znanstveno vijeće, koje je istraživačima za provedbu istraživačkog projekta dodijelilo 10 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.