Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za inženjering biomembrana

Okosnica istraživanja uspostavnog istraživačkog laboratorija je inženjering i istraživanje modelnih biomembrana.

Laboratorij za inženjering biomembrana

Istraživanje uključuje:

  • inženjering modelnih biomembrana koji se odnosi na njihovo pripravljanje razvojem novih te unapređivanjem postojećih protokola. Najvažnije obilježje novih modelnih biomembrana je asimetrija izazvana različitim lipidnim sastavom u unutarnjem i vanjskom membranskom sloju kao i ona izazvana prisustvom (lipo)peptida ugrađenih odnosno adsorbiranih na lipidni dvosloj.
  • karakterizaciju priređenih modelnih biomembrana standardnim tehnikama i kao razvoju onih koje dosad nisu bile upotrijebljene u tu svrhu posebice korištenjem FTIR, UV/Vis te fluorescencijske spektroskopije.
  • neizostavnu implementaciju računskih tehnika molekulske dinamike (MD).

Primarno se priređuju i istražuju dvije vrste asimetričih biomembrana:

  • Mijelinske membrane. Iako se proces de- i remijelinizacije aksona odvija i u fiziološkim i u patološkim uvjetima, demijelinizacija odnosno cvjetanje mijelina je uočeno kod mijelina u s većom količinom lipida fosfoetanolamina (engl. phosphoethanolamine, PE) u unutarnjem membranskom sloju kao i s manjom koncentracijom mijelin-bazičnog proteina (MBP-a).
  • (Lipo)peptidne membrane. Premda je poznato da određeni peptidi imaju antimikrobna svojstva i učinkoviti su u borbi protiv različitih patogena razarajući njihove membrane, manje je poznato i prilično je nejasno na koji način peptidi mogu utjecati na (a)simetrizaciju modelnih lipidnih membrana odnosno na održavanje asimetrije. 

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.