Prijeđite na glavni sadržaj

Grupa za fiziku čestica i kozmologiju

Interesi istraživanja Grupe za fiziku čestica i kozmologiju su posvećeni razumjevanju temeljnih sastavnih djelova materije i njihovih međudjelevanja, a uključuju nekoliko smjerova istraživanja teorijske fizike visokih energija.

Voditelj

Grupa za fiziku čestica i kozmologiju

Značajan utjecaj na fiziku elementarnih čestica ostvarile su potrage na visokoenergetskim sudarivačima čestica, poput LHC-a i planiranih linearnih sudarivača čestica, kao i rezultati na novim eksperimentima sa neutrinima i tamnom materijom, pružajući uvid u temeljne probleme fizike elementarnih čestica i izazove njihovih teorijskih opisa.

Aktivnosti grupe su povezane sa istraživanjem a) u fizici okusa, provjeravajući predviđanja Standardnog modela (SM) u raspadima teških hadrona računajući form faktore heavy-to-heavy prijelaza, provjeravajući leptosku univerzalnost okusa i računajuči svojstva teških hadrona. U području b) fizike sudarivača, trenutni interesi su računanje next-to-leading (NLO) i next-to-next-to-leading (NNLO) korekcija procesa Standardnog modela, provjera fizike izvan SM (BSM) na trenutnim i budućim sudarivačima čestica, kao i razvijanje Monte Carlo generatora za vrlo precizne račune fizike sudarivača.

Za račune u petljama višeg reda postoji razvoj numeričkih i analitičkih metoda i programa. Tvrdi isključivi procesi na sudarivačima se također teorijski istražuju, nudeći dublji uvid u 3D strukturu hadrona. Grupa se također bavi aktivnostima c) istraživanja nove paradigme asimptotski sigurnih proširenja SM-a i fenomenološke analize tih proširenja sa preciznim predviđanjima za sudarivače. Konačno, d) kozmološke posljedice novih modela fizike elementarnih čestica na inflaciju, tamnu materiju i problem kozmološke konstante se trenutno istražuju.

Da bi se pojačalo ovo polje istraživanja puno potencijala, Grupa za fiziku čestica i kozmologiju je podržala prijavu za otvaranje natječaja za stalno  mjesto hrvatskog Ministarstva znanosti za zaposlenje mladog perspektivnog znanstvenika da razvije istraživačku grupu u ovom području istraživanja, te također planira otvoriti radno mjesto u budućnosti.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.