Ruđer Josip Bošković

Ruđer Josip Bošković, jedan od najvećih i najpoznatijih hrvatskih filozofa i znanstvenika (1711-1787), rođen je u Dubrovniku, gdje se i obrazovao na isusovačkoj školi - Collegium Ragusinum.

Ruđer Josip Bošković

Ruđer Josip Bošković

Bio je član Royal Society of London, St. Petersburg Academy i Accademia dell'Arcadia, dopisni član Francuske Kraljevske akademije znanosti i profesor na mnogim europskim sveučilištima.

Vrlo delikatna zadaća, popravak pukotina u kupoli Sv Petra u Vatikanu bila je povjerena upravo Bošković, što je potvrda da je smatran jednim od vodećih europskih autoriteta u statičkim izračunavanje i graditeljstva. Na zahtjev carice Marije Terezije od Austrije, Bošković je riješio problem stabilnosti Kraljevske knjižnice (sada Nacionalna knjižnica) u Beču.

On je također utemeljitelj Zvjezdarnice u Breri (Milano), a Boškovićeva teorija sila pridonijela je razvoju moderne fizike.

Više o Ruđeru

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.