Prijeđite na glavni sadržaj

Određivanje antioksidacijskog potencijala namirnica

Kategorija
  • Farmaceutska industrija
  • Medicina
  • Prehrambena industrija
  • Kemijska i petrokemijska industrija

Laboratorij za magnetske razonancije (LMR) Zavoda za fizičku kemiju nudi ekspertize i usluge određivanja antioksidacijskog potencijala različitih namirnica i ostalih proizvoda.

ANTIOKSIDANSI I ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL

Antioksidansi - namirnice i proizvodi s visokim antioksidacijskim potencijalom imaju mogućnost usporavanja djelovanja slobodnih radikala u živim stanicama koji dovode do uništavanja stanične strukture čije su posljedice brojne degenerativne bolesti. Poznati antioksidansi su mnogobrojne začinske biljke kao npr. klinčić, ružmarin, timijan, origano, cimet, kadulja, peršin i majčina dušica najviše zbog prisustva fenolne grupe spojeva. Također, antioksidansi su i mnoge vrste čajeva, a posebno zeleni čaj,  jer su bogati flavonoidima. No nije potrebno tražiti namirnice iz drugih podneblja da bi se došlo do antioksidansa jer mnoge autohtone hrvatske namirnice imaju značajan antioksidacijski učinak. Najpoznatiji, u vodi topivi antioksidans je svakako vitamin C, a tu su i karotenoidi kojima obiluje različito voće i povrće. Antioksidansima obiluju i mnoge namirnice tipične mediteranske kuhinje kao što su maslinovo ulje i crno vino. Svakako, kada se govori o antioksidansima, treba uzeti u obzir činjenicu da antioksidacijska svojstva pojedinih namirnica dodatno variraju ovisno o uzgajanoj sorti ali i konkretnom području uzgoja.

Kako se snaći u gore navedenoj raznolikosti, kako odrediti kakva antioksidativna svojstva posjeduje namirnica koju prodajete te ima li ona stoga dodatnu vrijednost na tržištu u odnosu na konkurentne proizvode može se utvrditi egzaktnim znanstvenim metodama.

EKSPERTIZA I ANALIZA

Moderna znanost određivanje konkretnih numeričkih vrijednosti antioksidacijskog potencijala u samim namirnicam provodi pomoću EPR spektroskopije ali i drugim znanstvenim metodama koje nudi Laboratorij za magnetske rezonancije, Zavoda za fizičku kemiju Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. EPR spektroskopija je jedina metoda koja antioksidacijski potencijal određuje putem direktne detekcije slobodnih radikala tj. kvantificira ih ali i točno odgovara na pitanje koja vrsta radikala je prisutna (npr. iz karakterističnog EPR spektra C vitamina određuje da li je C vitamin uopće prisutan i kvantificira količinu C vitamina u voćnom soku).

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković, najvećeg i najznačajnijeg znanstvenenog i istraživačkog instituta u Hrvatskoj, imaju dugogodišnje iskustvo u ovom području te stoga Institut nudi i izradu ekspertiza iz ovog područja prema zahtjevima naručitelja.

PONUDA USLUGE

Tvrtke zainteresirane za usluge određivanja antioksidacijskog potencijala različitih namirnica te za pripadajuće znanje i iskustvo znanstvenika u obliku stručnog mišljenja, neka se slobodno obrate Institutu „Ruđer Bošković“.

Prijava:

Ispunjeni obrazac

poslati e-mailom kontakt osobama.

Kontakt osobe:

Dijana Žilić, dr.sc.

Voditelj laboratorija viši znanstveni suradnik
Tel:
+385 1 468 0194
Interni broj:
1805

Jurica Jurec, dr.sc.

stručni savjetnik u sustavu znanosti i visokom obrazovanju
Tel:
+385 1 456 1136
Interni broj:
1336

Radoslav Ostermann

R

O

Viši stručni savjetnik u administraciji
Tel:
+385 1 456 1101
Interni broj:
1301

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.