Prijeđite na glavni sadržaj

Testiranje učinkovitosti novih spojeva na staničnoj razini i na razini životinje

Laboratorij za neurokemiju i molekularnu neurobiologiju Instituta Ruđer Bošković nudi mogućnost testiranja učinkovitosti novih spojeva na staničnoj razini (test in vitro) i na razini životinje (test in vivo na štakoru).

Tržišna prilika

Razvoj lijeka podrazumijeva niz složenih, dugotrajnih i skupih aktivnosti s konačnim ciljem proizvodnje kvalitetnoga, učinkovitoga i sigurnog lijeka za pacijenta. Razviti lijek za koji je in vitro i in vivo testiranjima potvrđeno da udovoljava svim zahtjevima je izazov koji se postavlja pred farmaceutsku industriju.

Usluge koje se ovdje nude koriste se u predkliničkim istraživanjima novih lijekova. Predklinika je pojam koji se odnosi na ispitivanje pokusnih lijekova u kulturi stanica ili tkiva ili u pokusnim životinjama – to su istraživanja koja prethode ispitivanjima na ljudima.

Opis usluge

Laboratorij nudi uslugu testiranja učinkovitosti novih spojeva na staničnoj razini (inhibicija serotoninskog transportera, test in vitro) i na razini životinje (ponašanje nalik na anksioznost, ponašanje nalik na depresiju, test in vivo na štakoru).

Za potrebe predkliničkih testiranja in vivo u Pogonu laboratorijskih životinja Instituta Ruđer Bošković uzgajaju se štakori (Wistar Zagreb 5HT štakor, podsoj selekcioniran prema razini perifernog serotonina). Životinje se uzgajaju na način koji omogućava genetsku stabilnost sojeva, a nalaze se i pod stalnim veterinarskim nadzorom zdravstvenog stanja. Pored održavanja matičnih jezgri te proizvodnje životinja za potrebe znanstvenih projekata uzgajaju se i životinje za vanjske naručitelje.

Usluga je prvenstveno namijenjena farmaceutskoj industriji za predklinička istraživanja razvoja novih lijekova (prvenstveno antidepresiva). Dodatne mogućnosti vezane uz uslugu su testiranje dodatnih oblika ponašanja u predkliničkim istraživanjima.

Ponuda usluge

Tvrtke i osobe zainteresirane za usluge Laboratorija te za pripadajuće znanje i iskustvo znanstvenika u obliku stručnog mišljenja neka se slobodno obrate Institutu „Ruđer Bošković“.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.