Prijeđite na glavni sadržaj

ADP-ribozilacija proteina u modelnom prokariotu Streptomyces coelicolor i čovjeku

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Jedinstvo uz pomoć znanja (2014. - 2020.)
Financijer
Hrvatska zaklada za znanost
Datum početka
15.10.2013.
Datum završetka
14.10.2015.
Status
Završen
Iznos financiranja
1348064 HRK
Više informacija

Projekt obuhvaća istraživanje reverzibilne ADP-ribozilacije proteina i njenog utjecaja na metabolizam bakterija. Kao genetički model koristit ćemo bakteriju koja pripada rodu Streptomyces, S. coelicolor A3(2). Bakterije ovog roda su od iznimne važnosti jer proizvode preko dvije trećine antibiotika prirodnog porijekla koji imaju kliničku primjenu. Iako bakterije ADP-ribozilacijom proteina kontroliraju važne stanične putove (streptomiceti kontroliraju morfološku diferencijaciju i proizvodnju antibiotika), proteini (transferaze i hidrolaze) uključeni u regulaciju ovog procesa su uglavnom nepoznati. Cilj ovog projekta je identificirati i okarakterizirati enzime koji su odgovorni za proces reverzibilne ADP-ribozilacije proteina kod streptomiceta, kao i stanične putove, te ciljne proteine koje ovi enzimi reguliraju. Nadalje, analizirat ćemo i fiziološke posljedice inaktivacije pojedinih gena uključenih u proces ADP-ribozilacije kod streptomiceta.

Očekujemo da će naša istraživanja omogućiti bolje razumijevanje kontrole metabolizma i proizvodnje antibiotika kod streptomiceta (i drugih bakterija). Na temelju genomskih podataka i naših preliminarnih biokemijskih analiza pronašli smo kod S. coelicolor protein SCO6450 koji ima važnu ulogu u procesu mono-ADP-ribozilacije. Očuvanost ovog proteina od bakterija do čovjeka (ortolog SCO6450 kod čovjeka je MacroD1) omogućit će širenje područja našeg istraživanja na ljudski model.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.