Prijeđite na glavni sadržaj
Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Tenure Track Pilot program
Financijer
Hrvatska zaklada za znanost
Datum početka
1.5.2019.
Datum završetka
1.8.2024.
Status
Aktivan
Iznos financiranja
10022302 HRK
Više informacija

Na koji se način organizmi prilagođavaju promjenama u okolišu i kako dolazi do nastanka novih osobina su neka od fundamentalnih pitanja u modernoj biologiji. Špiljske životinje predstavljaju idealan modelni sustav za istraživanje ovih pitanja, jer su špilje relativno jednostavan ekosustav u kojem sunove morfološke i fiziološke osobine evoluirale konvergentno u brojnih taksonomskih skupina, a površinski srodnici koji nalikuju na predtka špiljske vrste dostupni su za komparativni pristup.

Cilj projekta je uspostavljanje neovisne istraživačke grupe. Nova grupa sastojat će se od voditelja, tehničara, 2 doktorska studenta i 2 poslijedoktoranda. Svi članovi tima započet će s radom u prvoj godini projekta. Za potrebe istraživanja, grupa će uzgajati špiljske životinje uključujući Meksičku tetru Astyanax mexicanus, špiljske virnjake, mekušce, člankonošce itd. u laboratorijskim uvijetima.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.