Prijeđite na glavni sadržaj

Integrirana procjena odgovora akvatičkih organizama na izloženost metalima: ekspresija gena, bioraspoloživost, toksičnost i biomarkerski odgovori

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Istraživački projekti
Financijer
Hrvatska zaklada za znanost
Datum početka
28.12.2020.
Datum završetka
27.12.2024.
Status
Aktivan
Iznos financiranja
1222500 HRK
Više informacija

Procjena izloženosti akvatičkih organizama metalima uključuje primjenu indikatorskih organizama i tkiva, najčešće jetre i škrga riba, školjkaša i rakova, međutim još uvijek postoji potreba za pouzdanim i osjetljivim bioindikatorima, koji bi odražavali biorasploživu, a time i potencijalno toksičnu razinu metala te ukazivali na kratkoročne i dugoročne promjene. Iako je probavilo rijetko korišteno kao bioindikatorski organ, aktualna je spoznaja da je unos metala hranom u ribe jednako važan kao i unos vodom. Rijetki podatci o razinama metala u probavilu riba uglavnom se uspoređuju s razinama metala u crijevnih nametnika kukaša, koji akumuliraju metale učinkovitije od drugih indikatorskih organizama. Do sada nije poznata bioraspoloživost metala unesenih hranom, kao ni mehanizam vezanja metala u kukaša te se planira po prvi puta odrediti udio metabolički raspoložive razine metala u probavilu riba te ekspresija gena u probavilu riba i kukašima u različitim uvjetima izloženosti metalima. Istraživanje će se provesti na rijeci Krki, koja je zbog čiste krške vode, ali i ulijevanja industrijskih i komunalnih otpadnih voda, prikladan ekosustav koji omogućava praćenje mehanizma toksičnosti metala, njihove akumulacije te bioloških odgovora u organizama pod različitim utjecajem onečišćenja. Utjecaj na organizme procijenit će se mjerenjem biokemijskih i histopatoloških markera, kao i koncentracija metala u probavilu i mišiću potočne pastrve, kukašima te kalcificiranim strukturama (otolitima i ljuskama) koje ukazuju na dugoročnu izloženost metalima tijekom rasta riba. Uz nativne, eksperimentalni organizmi (alge, Daphnia) ukazat će na potencijalnu toksičnost riječne i otpadne vode provođenjem testova toksičnosti. Sveobuhvatna procjena ekološkog stanja uključivat će određivanje razina metala u vodi i sedimentu rijeke Krke i četiri pritoke te po prvi puta omjera izotopa 87Sr/86Sr, kao markera geoloških značajki.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.