Prijeđite na glavni sadržaj

Interakcija dipeptidil peptidaze III s proteinom SH2 domain-containing protein 3C – moguća veza između odgovora na oksidativni stres i stanične migracije

Glavni istraživač

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Istraživački projekti
Financijer
Hrvatska zaklada za znanost
Datum početka
1.3.2021.
Datum završetka
28.2.2025.
Status
Aktivan
Iznos financiranja
971000 HRK
Više informacija

Dipeptidil peptidaza III (DPP III) je cink-ovisna metalopeptidaza koja uzastopno odcjepljuje dipeptide s amino-kraja 3 do 10 aminokiselina dugih peptida te je široko rasprostranjena u organizmima od bakterija do ljudi. Smatra se da ima ulogu u završnim stadijima proteinskog metabolizma u stanici te u regulaciji krvnog tlaka i boli. DPP III je također uključena u regulaciju Nrf2/KEAP1 signalnog puta kroz kompetitivno vezanje na protein KEAP1 koje dovodi do oslobađanja transkripcijskog faktora Nrf2 i aktivacije odgovora na oksidativni stres. U potrazi za drugim proteinskim interaktorima DPP III, pomoću SILAC-MS metode, identificiran je protein SH2 domain-containing protein 3C (SH2D3C) kao potencijalni interaktor. Interakcija je potvrđena na prekomjerno eksprimiranim proteinima korištenjem nekoliko biokemijskih metoda. SH2D3C je jedan od tri člana proteinske NSP obitelji koji sadrže domenu SH2, RasGEF sličnu domenu te regiju bogatu prolinima i serinima između tih dviju domena. SH2D3C i ostala dva člana porodice (SH2D3A and BCAR3) djeluju kao adaptorski i konstrukcijski proteini koji kontroliraju migraciju stanica integriranjem prijenosa signala preko faktora rasta i integrina, ali precizni način njihovog djelovanja još uvijek je nepoznat. U predloženom istraživanju planiramo potvrditi interakciju na endogenim proteinima, utjecaj svakog od proteina na stanične procese u kojima sudjeluju prekomjernom ekspresijom proteina te izbacivanjem (engl. knock out) gena, odrediti afinitet vezanja pomoću biofizičkih metoda te predvidjeti mjesta vezanja molekulskim modeliranjem. Rezultati predloženog istraživanja omogućit će bolje razumijevanje uloge DPP III u signalnim putevima u koje je uključen SH2D3C i obratno. Imajući u vidu da su kontrola migracije stanica i signalni put Nrf2/KEAP1 često narušeni u raku, rezultati predloženog istraživanja mogli bi otvoriti nove mogućnosti za detekciju biomarkera i liječenje raka.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.