Prijeđite na glavni sadržaj

Karakterizicija radiofotoluminiscentnih dozimetara za mjerenja u poljima teško nabijenih čestica

Glavni istraživač

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Istraživački projekti
Financijer
Hrvatska zaklada za znanost
Datum početka
15.1.2021.
Datum završetka
14.1.2025.
Status
Aktivan
Iznos financiranja
994000 HRK
Više informacija

Dozimetrija u radioterapiji snopovima teških nabijenih čestica (HCP) te dozimetrija zračenja u svemiru trenutno su vrlo aktualne i, s obzirom na složena polja zračenja, vrlo izazovne problematike. Radiofotoluminiscentni (RPL) dozimetar je dobar kandidat no još uvijek nedovoljno istražen u poljima protona i težih iona.

Brojna eksperimentalna straživanja pokazala su da je RPL dozimetar pouzdan za mjerenja u fotonskim i miješanim poljima fotona i neutrona, no računalne simulacije kao i istraživanja u protonskim, a pogotovo poljima težih iona, su malobrojna i nedovoljna. Predloženo istraživanje doprinjet će boljem razumijevanju dozimetrijskih svojstava RPL dozimetara u HCP-poljima što je preduvjet za njihovu primjenu u poljima koja sadrže HCP. Posebice, sustavno će se ispitati dozimetrijska svojstva uključujući i trenutno najizazovniju ovisnost odziva detektora o energiji i linearnom prijenosu energije (LET) upadne čestice.

Prvi dio eksperimentalnih mjerenja radit će se na Tandem Van de Graaff ubrzivaču IRB-a koji pruža mogućnost korištenja različitih ionskih snopova nižih energija. Nakon toga, istraživanja će se nastaviti koristeći kliničke snopove protona i iona ugljika visokih energija u međunarodnim centrima za radioterapiju. U svim slučajevima, radit će se i modeliranje RPL dozimetara u istraživanom polju koristeći Monte Carlo algoritme te će se dobiveni ekperimentalni rezultati usporediti s rezultatima dobivenim izračunima koji koriste Monte Carlo simulacije.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.