Prijeđite na glavni sadržaj

Klimatska ranjivost Hrvatske i mogućnosti prilagodbe urbanih i prirodnih okoliša

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Europski fond za regionalni razvoj
Financijer
Europska komisija
Datum početka
1.6.2020.
Datum završetka
1.12.2022.
Status
Završen
Iznos financiranja
3403871 HRK
Više informacija

Multidisciplinarni projekt PMF-a Klima – 4HR uhvatit će se u koštac s jednom od gorućih tema u novije vrijeme – klimatskim promjenama. Naime, Klima – 4HR proučavat će ranjivost urbanih i prirodnih okoliša na klimatske promjene te njihovu mogućnost prilagodbe. Projekt je fokusiran na analizu i ublažavanje urbanog toplinskog otoka u sadašnjoj i budućoj klimi, karakterizaciju intenzivnih oluja praćenih tučom te identifikaciju negativnih utjecaja na biološku raznolikost slatkovodnih i morskih ekosustava mora na različitim razinama, od molekularne razine do razine zajednica. Na temelju rezultata koji se očekuju do kraja 2022. godine, predložit će se smjernice za daljnja istraživanja s ciljem dobivanja što učinkovitijih mjera sa širom primjenom u praćenju i gospodarenju prirodnim i urbanim okolišem.

Projekt Klima – 4HR predviđa multidisciplinarni pristup istraživanju uz suradnju Geofizičkog i Biološkog odsjeka te uz Institut „Ruđer Bošković” kao partnera. Voditeljica projekta izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić s Geofizičkog odsjeka PMF-a osvrnula se na važnost projekta za proučavanje klimatskih promjena u Hrvatskoj:

"Projektom su obuhvaćeni elementi okoliša koji su iznimno važni za Republiku Hrvatsku i posebno su ranjivi s obzirom na klimatske promjene, a to su gradovi te slatkovodni i morski ekosustavi. Stečena znanja i iskustva iskoristit će se za izradu općenitih prijedloga smjernica za slična istraživanja koja će se moći primjenjivati i na drugim područjima,a važna komponenta ovog projekta je podizanje svijesti šire javnosti o utjecaju, ranjivosti i mogućnostima prilagodbe klimatskim promjenama što će se postići održavanjem predavanja i radionica".

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.