Prijeđite na glavni sadržaj

Koloranti u neolitičkim kulturama Istočne Hrvatske

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Financijer
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Datum početka
21.7.2013.
Datum završetka
20.6.2014.
Status
Završen
Iznos financiranja
18000 HRK
Više informacija

Prapovijesne populacije su koristile resurse dostupne u svojoj bližoj i daljoj okolici, posebice za izradu svakodnevnog keramičkog posuđa. Za izradu predmeta simboličkog značenja, koristili su predmete izrađene od egzotičnih materijala, koje su nabavljali trgovinom ili razmjenom.

Identifikaciju pigmenta arheologija provodi uglavnom vizualnim, iskustvenim, te metodama usporedbe. Ramanovom mikroskopijom i UV-Vis FORS spektroskopijom (Ultraviolet-Visual Fiber Optics Reflection Spectroscopy) se anorganski pigmenti mogu u potpunosti identificirati, jer su rezultati analize podaci o sastavu korištenih sirovina, te se stoga vrlo često primjenjuju u povijesti umjetnosti i arheologiji u posljednjih nekoliko desetljeća. Ta spoznaja je ključna za osvjetljavanje kulture, ekonomije i gospodarstva neolitičkih kultura s područja istočne Hrvatske. Premda keramički materijal na arheološkim lokalitetima predstavlja najbrojniju vrstu nalaza, analiza sastava sirovine upotrijebljene u njihovoj izradi, nije dosegnula razinu standarda. Ramanova spektroskopija može dati odgovore za čitav niz uporabnih materijala koji su prapovijesne populacije koristile u svakodnevnom životu: njihov sastav, porijeklo, primjenu; ali i nova saznanja o razmjeni i trgovini sa susjednim populacijama.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.