Prijeđite na glavni sadržaj

Masene aktivnosti radionuklida i maseni udjeli metala u tlu u okolici termoelektrane Plomin i procjena izloženosti tla letećem pepelu iz termoelektrane

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Financijer
Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
Datum početka
17.7.2013.
Datum završetka
16.7.2014.
Status
Završen
Iznos financiranja
5000 HRK
Više informacija

Projektom će se procijeniti utjecaj sagorijevanja ugljena u termoelektrani Plomin u Istri na masene aktivnosti radionuklida i masene udjele metala u tlima u okolici elektrane. Izgaranjem ugljena se elementi u tragovima i radionuklidi koncentriraju u pepelu te tako nastaje TENORM (materijal s tehnološki povišenim aktivnostima prirodnih radionuklida). Leteći pepeo može dospjeti u atmosferu odakle se taloži uglavnom na području oko elektrane. Tako se u tlu povisuju prirodne masene aktivnosti radionuklida i maseni udjeli metala te doza radioaktivnog zračenja kojoj je izloženo lokalno stanovništvo. Od posebnog interesa su U-238, Th-232 i K-40. Istraživat će se radionuklidi i metali na udaljenosti do 10 km od termoelektrane Plomin jer su površinska tla u okolici termoelektrana najizloženija utjecaju letećeg pepela do otprilike 10 km udaljenosti.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.