Prijeđite na glavni sadržaj

Mehanokemijske i bezotopinske strategije za sintezu funkcionalnih poroznih materijala s naprednim fizičko-kemijskim i katalitičkim svojstvima

Glavni istraživač

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Program znanstvena suradnja Europski socijalni fond
Financijer
Hrvatska zaklada za znanost Europska komisija
Datum početka
1.11.2019.
Datum završetka
31.1.2023.
Status
Završen
Iznos financiranja
2199750 HRK
Više informacija

Glavni cilj ovog prijedloga projekta je proširiti suradnju između dvije jake istraživačke skupine s komplementarnim vještinama, one iz McGill-a i skupine RBI, te razviti istraživačku mrežu i metodologiju za istraživanje bezotopinskih metoda, kao što su mehanokemija i ubrzano starenje, kao platforme za sintezu i modifikacije relevantnih metal-organskih mreža (MOF), njihovih nekonvencionalnih derivata i organskih poroznih materijala. Pokušat ćemo iskoristiti mehanokemiju i termalnu aktivaciju za pripremu amorfnih i staklenih faza ovih materijala, što je jedna od relevantnijih tema u suvremenoj kemiji materijala, i proučavati kako smanjenje unutrašnjeg uređenja utječe na njihove fizičko-kemijske osobine i potencijalnu primjenjivost (magnetizam, fluorescencija, osjetljivost, kataliza, poroznost i termička i kemijska stabilnost). Ovaj će se projekt posebno usredotočiti na zapošljavanje i razvoj mladih istraživača u skladu sa smjernicama EU-a za horizontalne teme u zemljama Europe. Oni će biti uključeni u svaki aspekt realizacije i pružiti će im se jedinstvena prilika za razvoj u dinamičnom poticajnom okruženju unutar istraživačke mreže izgrađene na temelju ovog projekta, koje osim McGilla i RBI-a uključuje tri druge institucije iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke. Predloženi rad poslužit će za proširenje postojeće jake suradnje između Sveučilišta McGill i Instituta Ruđer Bošković te omogućiti razmjenu iskustava i znanja kroz razmjenu studenata i posjeta istraživača iz dviju institucija. Nova planirana instrumentacija je jedinstvena za ustanovu, i također će poslužiti za jačanje domaćeg istraživačkog potencijala. S obzirom da sćemo razviti nove instrumenate i materijala, očekujemo da će projekt imati snažnan učinak na sintetske pristupe u laboratoriju, ali i da imaju snažan potencijal za komercijalizaciju i ekonomskog napretka i provedbe u kemijskoj industriji.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.