Prijeđite na glavni sadržaj

Mehanokemijsko templatiranje potpomognuto računalnom kemijom za ciljanu i održivu sintezu funkcionalnih materijala

Glavni istraživač

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Mehanizam za oporavak i otpornost
Financijer
Europska komisija
Datum početka
1.9.2023.
Datum završetka
30.6.2026.
Status
Aktivan
Iznos financiranja
749101 EUR
Više informacija

Održiva proizvodnja naprednih materijala ključna je za kontinuirani napredak čovječanstva. Vrlo izazovna meta su porozni materijali (PM) kojima praznine unutar strukture daju funkcionalnost. Korisne forme PM-ova su stoga inherentno termodinamički nestabilne i teško pripravljive, ali se srećom mogu stabilizirati templatima, koji mogu i dodati funkcionalnost materijalu. Međutim, trenutni pristup sintezi PM-ova temelji se na opsežnoj solvotermalnoj pretrazi, koja troši vrijeme, energiju i resurse, zagađuje okoliš, te je često opasna i nepouzdana.

Kao rješenje predlažemo korištenje računalne kemije za predviđanje struktura i svojstava templatiranih PM-ova, što će nam omogućiti izravno ciljanje stabiliziranih funkcionalnih formi. One će se sintetizirati i skalirati putem mehanokemije, omogućujući učinkovitu, sigurnu i održivu pripremu ciljanih funkcionalnih materijala.

Glavni modelni spojevi bit će zeolitne imidazolne mreže izgrađene od cinka i imidazola, koje su izuzetno polimorfne (>15 različitih formi), ali imaju veliki potencijal kao materijali za separacije. Stabilizirat ćemo ih funkcionalnim templatima kao što su fulereni, kvantne točke ili polioksometalati, dajući napredne kompozitne

materijale. Pripremljeni PM-ovi će se testirati za separacije, skladištenje i katalizu te kao spintronički i magnetski materijali. Ovaj pristup je vrlo svestran, komercijalno obećavajući i bit će od interesa za sve znanstvenike koji se bave materijalima i za društvo u cjelini.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.