Prijeđite na glavni sadržaj

Plava tehnologija – Razvoj inovativnih tehnologija za održivost Jadranskog mora

Glavni istraživač

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Program prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014.-2020.
Financijer
Europska komisija
Datum početka
1.7.2020.
Datum završetka
31.12.2022.
Status
Završen
Iznos financiranja
5555755 EUR
Više informacija

Glavni izazovi u programskom području prema EUSAIR-u su niska konkurentnost na međunarodnim tržištima malih i srednjih poduzeća, učinkovitost inovacijskih aktivnosti, kapaciteti ljudskih vještina, nedostatak shema potpore i slabo uključivanje dionika te međusobni odnos poslovanja, istraživanja i javnog sektora u sektorima plave ekonomije. Kako bi se suočili s ovim izazovima, cilj projekta Innovamare je poboljšati okvirne uvjete na prekograničnoj razini zajedničkim razvojem i provedbom strateške i operativne razine kapaciteta koja se sastoji od političkih instrumenata i inovacijskih igrača kao okvira za razvoj inovativnih tehnologija za održivost Jadranskog mora. Projekt je zasnovan na misijski orijentiranom pristupu koji se umjesto fokusiranja na sektore - kao u tradicionalnoj industrijskoj politici - fokusira na misijske probleme usmjerene na društvene izazove koje različiti sektori rješavaju u interakciji. U ovom se slučaju usredotočujemo na korištenje kombinacije instrumenata politike zajedno s inovacijskim igračima kako bismo povećali učinkovitost inovacijskih aktivnosti podvodne robotike i senzora u smjeru održivosti Jadranskog mora kao ključnog strateškog društvenog izazova na prekograničnoj razini. Kroz proces integracije koristit ćemo odozdo prema gore i tražiti vođeni pristup.

Projekt Innovamare ima 9 glavnih rezultata: 1. razvoj prekogranične mreže za znanstveno-istraživački sektor i privatni sektor na temelju potražnje i ponude 2. Razvijena metodologija i poslovni plan za DIH za inovativnu podvodnu robotiku i senzore i „living lab“ na Jadranskom moru, 3. Dizajniran i implementiran upitnik za dionike, 4. Razvijeni alati i materijali za radionice za prikupljanje ljudskog kapitala, 5. Pilot akcija I. - stvaranje prototipa inovativnog robotskog rješenja kao platforme za razvoj rješenja za praćenje i predviđanje onečišćenja mora, 6. Pilot akcija II. - analiza dobivenih rezultata na pilot akciji I i smjernice za poboljšanje podvodnih uvjeta, 7. Osnovan DIH (Digitalni inovacijski Hub) za inovativnu podvodnu robotiku i senzore i živi laboratorij u Jadranskom moru, 8. Izrađena strategija i akcijski plan za poboljšanje okvirnih uvjeta za podizanje suradnje i umrežavanja na polju robotike i senzora za daljnje korake u javnim politikama temeljenim na pristupu četverostruke zavojnice, 9. Preporuke za politike.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.