Prijeđite na glavni sadržaj

Provedba vrhunskih istraživanja u sklopu Znanstvenog centra izvrsnosti za kvantne i kompleksne sustave te reprezentacije Liejevih algebri

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Europski fond za regionalni razvoj
Financijer
Europska komisija
Datum početka
1.11.2017.
Datum završetka
31.10.2022.
Status
Završen
Iznos financiranja
36956624 HRK
Više informacija

ZCI QuantiXLie ima za cilj stvoriti motivirajuće i učinkovito ozračje te stabilan dugogodišnji financijski okvir za izobrazbu i razvoj mladih istraživača. Članovi QuantiXLie centra su individualno međunarodno prepoznati istraživači koji objavljuju rezultate u vodećim međunarodnim znanstvenim časopisima sa značajnim utjecajem na znanstvenu zajednicu.

QuantiXLie grupa sastavljena je od istraživača sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu (UniZG), Fakulteta elektrotehnike i računarstva UniZG, Građevinskog fakulteta UniZG, Metalurškog fakulteta UniZG, Tekstilno-tehnološkog fakulteta UniZG, Instituta za fiziku (IF), Instituta Ruđer Bošković (IRB), Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci, te Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Splitu (UniST).

Ukupan potencijal teorijske fizike i matematike u Hrvatskoj daleko je od pune iskorištenosti, usprkos činjenici da su to relativno jeftine discipline sa potencijalno velikim utjecajem. Posebno, ne postoji stabilan izvor financiranja za poslijediplomske studente što rezultira brojem poslijediplomskih studenata daleko ispod mentorskog kapaciteta istraživača. Svaka je grupa koncentrirana na relativno usko područje istraživanja dok sinergijski potencijal svih istraživačkih grupa ostaje nerealiziran.

Cilj QuantiXLie centra je da popravi sve te nedostatke i u potpunosti iskoristi potencijal naših istraživača.

QuantixLie centar je organiziran u dvije jedinice: (i) Jedinica za teoriju kvantnih i kompleksnih sustava i (ii) Jedinica za teoriju reprezentacija Liejevih algebri, teoriju brojeva i pridružene strukture. U inicijalnoj fazi rada centra, znanstveni program prve jedinice će se fokusirati na teme iz atomske i nuklearne fizike, fizike kondenzirane tvari, optike i fotonike te biofizike. Znanstveni program druge jedinice može se podijeliti u tri glavne grupe: a) Harish-Chandrini moduli i Diracovi operatori, b) Kac-Moodyjeve Liejeve algebre, verteks-algebre, W-algebre i konformna teorija polja i c) teorija brojeva, eliptičke krivulje i modularne forme. QuantiXLie centar će težiti prilagodbi istraživanja kako bi se pojačala sinergija između grupa i omogućile kvalitetne prijave projekata za daljnje financiranje iz međunarodnih izvora. ZCI QuantiXLie će biti samoodrživ nakon završetka ovog petogodišnjeg programa, a njegov utjecaj bi trebao biti širi od same akademske zajednice. Vještine koje će razviti mladi istraživači kroz rad u QuantiXLie centru iznimno su cijenjene u IT, inovacijskom i financijskom sektoru, te bi tako mogli polučiti prelijevanje vještina i znanja preko granica akademske zajednice u Hrvatskoj.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.