Prijeđite na glavni sadržaj

Radiolitička sinteza magnetskih nanočestica d-FeOOH@Au dizajniranih za primjenu u biomedicini

Glavni istraživač

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Financijer
Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske
Datum početka
1.1.2020.
Datum završetka
31.12.2022.
Status
Završen
Iznos financiranja
2000 EUR
Više informacija

Cilj ovog bilateralnog projekta je gama-radiolitička sinteza i detaljna mikrostrukturna karakterizacija kompozitnih magnetskih nanočestica δ-FeOOH/Au, s posebnim naglaskom na karakterizaciju transmisijskom elektronskom mikroskopijom atomske rezolucije, kao i ispitivanje SERS aktivnosti sintetiziranih NČ.

Nanočestica zlata i magnetske nanočestice željezovih oksida imaju veoma široku primjenu u brojnim područjima. Dodatna svojstva postižu se sintezom kompozitnih NČ Fe-oksidi/Au tj. magnetska jezgra@Au prevlaka što ih čini veoma atraktivnim za primjenu u dijagnostici, oslikavanju magnetskom rezonancijom, terapiji tumora hipertermijom, isporuci lijekova i gena, bioseparaciji i katalizi.

U ovom projektu ovakve kompozitne čestice sintetizirat će se gama-radiolitičkom metodom u panoramskom izvoru 60Co na IRB-u. Sinteza ionizirajućim zračenjem je relativno nova, efikasna i ekološki prihvatljiva metoda u kojoj dolazi do homogene redukcije i to bez dodatka često toksičnog/kancerogenog reducensa što je često slučaj kod klasičnih metoda sinteze. Osobita pažnja posvetit će se sintezi kompozitnih δ-FeOOH/Au NČ. δ-FeOOH je rijetko istraživan, a veoma je važan jer je jedini željezov oksihidroksid koji je magnetičan na sobnoj temperaturi, ima veliku specifičnu površinu, izražena adsorpcijska svojstva i veoma dobra magnetska svojstva poput često istraživanih Fe-oksida: magnetita i maghemita. Na Institutu Ruđer Bošković će se provesti i djelomična karakterizacija sintetiziranih NČ. Detaljna mikrostrukturna karakterizacija provesti na Kemijskom inštitutu u Ljubljani na jednom od najboljih analitičkih visokorezolucijskih trasmisijskih mikroskopa. To će dati uvid u vrstu nastalih kompozitnih čestica, u kvalitetu nastale prevlake i pomoći rasvjetljavanju mehanizma radijacijske sinteze ovih NČ.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.