Prijeđite na glavni sadržaj

Taloženje hidrata kalcijeva oksalata u uvjetima hiperoksalurije uz dodatak aminokiselina

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Financijer
Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
Datum početka
12.6.2017.
Datum završetka
12.6.2019.
Status
Završen
Iznos financiranja
5000 HRK
Više informacija

Urolitijaza je bolest kod koje dolazi do nastajanja mokraćnih kamenaca u različitim dijelovima bubrega ili mokraćnog mjehura. U novije vrijeme uočen je porast pojave bubrežnih kamenaca u industrijaliziranim zemljama te se obnovio interes znanstvenika za razjašnjavanje patofiziologije stvaranja kamenaca s osobitim osvrtom na kalcijeve oksalatne kamence. Kalcijevi oksalati kristaliziraju u obliku hidratnih soli: termodinamički stabilni kalcijev oksalat monohidrat (COM, CaC2O4·H2O, whevellit) te metastabilni dihidrat (COD, CaC2O4·2H2O, weddellit), i trihidrat(COT, CaC2O4·3H2O, caoxite). U biološkim uvjetima bubrežni kamenci mogu nastati usljed različitih metaboličkih poremećaja kao što su: hiperkalciurija, hipocitraturija, hiperoksalurija ili promjena kiselosti urina. Mehanizmi i uvjeti pri kojima nastaju u urinu i ulaze u sastav kamenaca još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni.

Kako bi u laboratorijskim uvjetima proučili nastajanje i svojstva hidrata kalcijeva oksalata, bit će rađeni pokusi spontanog taloženja u uvjetima hiperoksalurije. Istraživanja će se provoditi u jednostavnom modelnom sustavu, bez dodatka i uz dodatak aminokiselina za koje se pretpostavlja da su relevantne za patološku biomineralizaciju.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.