Prijeđite na glavni sadržaj

Uloga svojstava tla i okolišnih uvjeta u elementarnom i izotopnom sastavu masline: temelj za zemljopisnu sljedivost maslinova ulja

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Jedinstvo uz pomoć znanja (2007. - 2014.)
Financijer
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske
Datum početka
15.12.2015.
Datum završetka
14.12.2017.
Status
Završen
Iznos financiranja
229913 EUR

Potrošnja maslinova ulja u stalnom je porastu i svjetska proizvodnja maslinova ulja se gotovo udvostručila u posljednjih dvadeset godina. Slično tome, u Hrvatskoj su se u posljednja dva desetljeća površine pod maslinom kontinuirano povećavale, a prosječni godišnji urod ploda masline je od 16 000 tona s početka devedesetih narastao do 39 000 tona u posljednjih nekoliko godina. S obzirom na sve veću potražnju potrošača za visokokvalitetnim uljem s jasnim regionalnim identitetom, proizvođači su počeli naglašavati podrijetlo njihovih ulja, obično kroz oznaku izvornosti. Istovremeno, maslinovo ulje se smatra jednim od najčešće pogrešno označavanih proizvoda u Europi. Tako je pitanje utvrđivanja podrijetla ulja postalo pitanje od velikog znanstvenog interesa i gospodarskog značaja u glavnim maslinarskim zemljama Europe. Namjena predloženog istraživanja je razviti standardne metodologije za pouzdano određivanje podrijetla maslinova ulja. Glavni cilj je steći znanja o utjecaju svojstava tla i načina gospodarenja maslinikom u relevantnim hrvatskim okolišnim uvjetima na elementni i izotopni sastav maslinova ulja. Naš inovativni pristup usmjeren je na kvantificiranje i karakteriziranje glavnih faktora koji utječu na primjenjivost metoda određivanja zemljopisne sljedivosti. U tom smislu, detaljno ćemo karakterizirati elementni i izotopni sastav ulja s obzirom na utjecaj elementnog profila tla, kultivara, vlažnosti tla i stadija zrelosti ploda kod berbe. U praksi, ovaj projekt će rezultirati (i) ključnim dokumentima koji će se u budućnosti koristiti za određivanje podrijetla maslinova ulja u Hrvatskoj i (ii) znanstvenom mrežom koja će povezati naše mlade istraživače oko nove istraživačke teme te povećati institucionalne kapacitete i osobne sposobnosti u metodologiji utvrđivanja zemljopisnog podrijetla maslinova ulja – području koje trenutno ne postoji u Hrvatskoj. Hrvatska ulja dobivaju sve više nacionalnih i međunarodnih priznanja i nagrada. Ovaj projekt pružit će pouzdan alat hrvatskom maslinarstvu u primjeni i kontroli zaštite zemljopisnog podrijetla. Razlikovanje maslinovih ulja temeljeno na specifičnim vezama između ulja i svojstava područja odakle potječu povećat će sigurnost u njihovo podrijetlo. To će pružiti poticaj za profitabilnije iskorištavanje maslinova ulja – najvažnijeg poljoprivrednog proizvoda mediteranske Hrvatske.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.