Prijeđite na glavni sadržaj

Utjecaj majčinog metaboličkog stanja na serotoninski sustav posteljice i neonatusa: od metilacije DNA do funkcije proteina

Glavni istraživač

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Istraživački projekti
Financijer
Hrvatska zaklada za znanost
Datum početka
1.12.2018.
Datum završetka
31.5.2023.
Status
Završen
Iznos financiranja
990000 HRK
Više informacija

Serotonin (5HT) je multifunkcionalna signalna molekula, najpoznatija kao neurotransmiter središnjeg živčanog sustava. Osim toga, 5HT igra važne ekstracerebralne uloge, kako u odrasloj dobi tako i tijekom razvoja. Poremećaji 5HT homeostaze povezuju se s mnogim mentalnim zdravstvenim problemima, a pojavljuju se i kao važan čimbenik u pretilosti i dijabetesu. Sve više dokaza sugerira da metilacija DNA modulira ekspresiju 5HT-regulirajućih gena i da može doprinositi serotoninskoj disfunkciji. Metilacija DNA je dinamičan proces osjetljiv na okolinske utjecaje, posebno tijekom ranog razvoja. Naši nedavni rezultati upućuju da je posteljična metilacija DNA gena za 5HT prijenosnik (SLC6A4), glavni regulator 5HT signalizacije, osjetljiva na majčine metaboličke nepravilnosti povezane s gestacijskim dijabetes melitusom (GDM). Ovaj projekt usmjeren je na daljnje razumijevanje utjecaja majčinog metaboličkog stanja u trudnoći na 5HT sustav posteljice i novorođenčeta. Korištenjem tkiva posteljice i primarnih stanice posteljice dobivenih iz klinički dobro definiranih zdravih i GDM trudnoća, istražit ćemo odnos majčine gestacijske glikemije i predgestacijskog indeksa tjelesne mase (pITM) s posteljičnom metilacijom i ekspresijom gena SLC6A4 i gena za 5HT receptor tipa 2A (HTR2A). Nadalje, studijama in vitro na humanim primarnim trofoblastima istražit ćemo kako izloženost glukozi utječe na metilaciju DNA i ekspresiju gena SLC6A4 te na funkciju odgovarajućeg genskog produkta (aktivnost unosa serotonina). Konačno, istražit ćemo odnos majčine glikemije i pITM s 5HT sustavom novorođenčeta, mjerenjem serotoninskih biokemijskih parametara (razina 5HT, aktivnost 5HT prijenosnika, agregacija trombocita) i metilacije DNA 5HT-regulirajućih gena u krvi iz pupkovine.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.