Prijeđite na glavni sadržaj

Važnost mehanokemijske reaktivnosti u prebiotičkoj kemijskoj evoluciji i njezin prijenos na održivu kemijsku proizvodnju s niskim emisijama

Glavni istraživač

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Istraživački projekti
Financijer
Hrvatska zaklada za znanost
Datum početka
1.2.2021.
Datum završetka
31.1.2025.
Status
Aktivan
Iznos financiranja
1499700 HRK
Više informacija

Projektni prijedlog je usmjeren na istraživanje mehanokemije kao sintetske alternative za nastanak važnih biomolekula poput aminokiselina, šećera, nukleotida i nukleozida u prebiotskoj kemijskoj evoluciji. Projekt će se posebno fokusirati na kemijske reakcije koje izazivaju polemiku među znanstvenicima uključenima u istraživanje porijekla života i prebiotske evolucije, a to su reakcije koje su termodinamički nepovoljne u otopinama, poput nastanka peptida, kompleksnijih saharida, nukleozida ili dijelova lanaca nukleobaza, te kod kojih su prebiotski prihvatljivi reaktanti teško topljivi, kao što je slučaj s reakcijama fosforilacije. Mehanokemijske metode koje će se koristiti će biti mljevenje u kugličnim mlinovima, uz dodatke prebiotski prihvatljivih minerala kao katalizatora i potencijalno malih količina vode ili otopina soli. Dodatno, ispitat će se mehanokemijski procesi nastali mljevenjem uz električne izboje visokog napona, za koje će se izgraditi specijalizirani i jedinstven reaktor. U ovim reakcijama, svojevrsnim proširenjem Miller-Urey eksperimenta (Science, 1953, 528), ispitat će se djelovanje mehaničke sile na plinovite reaktante (jednostavne plinove) ili jednostavne organske molekule na površinama minerala (dodani kao katalizatori), uz visokonaponski električni izboj i svjetlosno ozračivanje. Planirane reakcije će se pratiti in situ tehnikama praćenja poput Ramanove spektroskopije i difrakcije sinkrotronskog zračenja na polikristalnom uzorku, te novo-razvijenih tehnika poput spektroskopije elektronskog spina ili infracrvene spektroskopije. Na temelju stečenih znanja o efektu mineralnih aditiva i mehanokemije na sintezu važnih biomolekula, stečeno znanje će se primijeniti na razvoj zelene sinteze vrijednih kemijskih spojeva, te skaliranje sinteze na gram ili pilot skalu.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.