Prijeđite na glavni sadržaj

Višenamjenska primjena radijacijske tehnologije za zaštitu i očuvanje kulturne baštine

Glavni istraživač

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Coordinated Research Projects
Financijer
Međunarodna agencija za atomsku energiju
Datum početka
9.3.2023.
Datum završetka
30.6.2028.
Status
Aktivan
Iznos financiranja
20000 EUR
Više informacija

Radijacijska tehnologija može se koristiti za tretiranje objekata kulturne baštine kako u fazi prevencije, tako iu fazi kada su objekti već zaraženi i potrebno ih je tretirati. Predloženi projekt izvodit će se u dva odvojena pravca.

Proučavat će se učinci zračenja na materijale i bioopterećenje kulturnog naslijeđa s posebnim fokusom na određivanje utjecaja brzine doze na uspješnost tretmana zračenjem, te utvrđivanje razlika između učinaka zračenja na nove materijale, prirodno i umjetno starene. Ovo znanje je potrebno kako bi se postavili ispravni uvjeti zračenja za primjenu tehnologije zračenja za uspješno tretiranje biološkog opterećenja.

Drugi cilj projekta je proučavanje mogućnosti korištenja tehnologije zračenja za dobivanje umreženih ekološki prihvatljivih nanodebelih premaza za zaštitu kulturne baštine na bazi metala. Zaštitna svojstva premaza proučavat će se u simuliranim i stvarnim atmosferskim uvjetima.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.