EPR

Laboratorij za magnetske rezonancije

CW-EPR

Marina Ilakovac Kveder

dr. sc. Marina Ilakovac Kveder

+385 1 456 1136
Fax: 01 468 02 45
LMR2018
left right

U Laboratoriju se primjenama metoda magnetskih rezonancija (elektronske paramagnetske rezonancije, EPR, kao i elektronske nuklearne dvostruke rezonancije, ENDOR) vrše istraživanja u područjima fizike, kemije, biologije i medicine, u interdisciplinarnim područjima (biofizika i biokemija) kao i istraživanja usmjerena na karakterizaciju različitih materijala.

EPR (Electron Paramagnetic Resonance ili ravnopravno drugo ime ESR, Electron Spin Resonance) je spektroskopska tehnika kojom se detektiraju paramagnetski centri (centri koje posjeduju nesparene elektrone). EPR spektroskopija zasniva se na principu rezonancije: mjeri se apsorpcija mikrovalnog zračenja u trenutku kada je mikrovalna frekvencija jednaka frekvenciji precesije elektrona u magnetskom polju. Velika osjetljivost EPR spektroskopije omogućuje da se detektira vrlo mala koncentracija paramagnetskih centara/čestica u nekom materijalu (znatno manja od 1 ppm) što nije čest slučaj kod ostalih spektroskopija. Budući da iznenađujuće velik broj materijala posjeduje nesparene elektrone, na primjer u obliku raznih defekata u strukturi na molekularnoj i atomskoj razini, EPR se koristi za mjerenja u fizici, kemiji, biologiji, medicini te u interdisciplinarnim znanstvenim područjima. Primjena EPR spektroskopije se znatno proširuje unosom paramagnetskih čestica u pojedine mikroskopske sustave u kojima želimo istražiti dinamička svojstva tog sustava. Primjer za to su najčešće velike makromolekule sintetskog i prirodnog podrijetla, polimerni materijali, različite biološke makromolekule, proteini, membrane i sl. Važna primjena je u mjerenju doze ionizirajućeg zračenja kao i kontroli hrane konzervirane ionizirajućim zračenjem.

Laboratorij za magnetske rezonancije u Zavodu za fizičku kemiju, IRB, posjeduje impulsni EPR spektrometar, FT/CW EPR, ELEXSYS 580, tvrtke Bruker iz Njemačke. To je jedini spektrometar te vrste u našoj zemlji i nabavljen 2002. g. okviru kapitalne znanstvene opreme u RH. Koncem 2009. g. instrument je nadograđen impulsnom elektronskom nuklearnom dvostrukom rezonancijom (impulsni ENDOR) koja znatno povećava rezoluciju snimljenih spektara s obzirom na susjedne atomske jezgre.

Neka od trenutnih znanstvenih istraživanja (znanstvene publikacije) su u području faznih prijelaza materijala između staklastih i kristalnih stanja relaksacijskim metodama, istraživanja lokalnih polja na površinama jednomolekulskih magneta, oštećenja nastala ionizacijskim zračenjem u organskim kristalima, EPR dozimetrija te molekulska dinamika u polimernim strukturama.

Primjena u gospodarstvu vezana je uz detekciju paramagentskih centara u materijalima koji mogu biti tekući, kruti, prozirni ili neprozirni. Ovim pristupom možemo detektirani antioksidacijski potencijal npr. namirnica ili utvrditi da li je hrana sterilizirana zračenjem.

Boris Rakvin
dr. sc.

znanstveni savjetnik
+385 1 468 0194
1326 1624

Dalibor Merunka
dr.sc.

viši znanstveni suradnik
+385 1 456 1136
1336 1624

Dejana Carić
dr.sc.

Viši stručni suradnik
1805 1624

Dijana Žilić
dr.sc.

viši znanstveni suradnik
znanstveni suradnik
+385 1 468 0194
1805 1624

Jurica Jurec
mag. phys.

Asistent
+385 1 456 1136
1336

Marina Ilakovac Kveder
dr. sc.

znanstveni savjetnik
+385 1 456 1136
1336 1624

Nadica Maltar Strmečki
dr.sc.

Viši znanstveni suradnik
+385 1 456 1127
1327 1624

Srećko Valić
dr. sc.

viši znanstveni suradnik
1429 1326
LMR

Završen: DESiRe: Low-temperature molecular dynamics of systems exhibiting lattice disorder probed by ESR (HrZZ-1108)

Glavni istraživač / voditelj: Marina Ilakovac Kveder

This project aims to improve the understanding of dynamical properties of disordered systems by fully exploiting the advantage of embedded paramagnetic centres through focusing on their relaxation behaviour, which bears the information about the local frustration of the environment.

više »
DPPH

Završen: Molekulska struktura, dinamika i reaktivnost

Glavni istraživač / voditelj: Boris Rakvin

Program MZOŠ-a

više »
Završen: The study of soft condensed matter by EPR: dynamics in glassy and crystalline matrices

Završen: The study of soft condensed matter by EPR: dynamics in glassy and crystalline matrices

Glavni istraživač / voditelj: Marina Ilakovac Kveder

Alexander von Humboldt research group linkage projekt

više »
Spektrofluorimetar Cary Eclipse Varian

Korištenje, snimanje i analiza uzoraka pomoću spektrofluorimetra

Spektrofluorimetar Cary Eclipse Varian. Uređaj omogućuje izvođenje mjerenja metodom tzv. "steady state fluorescencije" u tekućinama u temperaturnom intervalu podržavanom vodenom termoregulacijom. Radno područje je od 200-600 nm.

više »
Spektrofotometar UV/VIS CARY 50

Korištenje, snimanje i analiza uzoraka pomoću UV/Vis spektrofotometra

Spektrofotometar UV/VIS CARY 50.

Radno područje: 200-700 nm.

više »
EPR spektrometar

Određivanje antioksidacijskog potencijala namirnica

Laboratorij za magnetske razonancije (LMR) Zavoda za fizičku kemiju nudi ekspertize i usluge određivanja antioksidacijskog potencijala različitih namirnica.

više »
RI-SM-WP-11-005v01

Precizno određivanje doze ionizirajućeg zračenja u namirnicama

Laboratorij za magnetske rezonancije (LMR) Zavoda za fizičku kemiju nudi svoju ekspertizu i uslugu preciznog određivanja primljene doze ionizirajućeg zračenja različitih namirnica i ostalih proizvoda.

više »
EPR spektrometar

Snimanje i analiza pomoću CW-EPR spektrometra

Bruker Elexsys 580 CW/FT EPR spektrometar. EPR se koristi za mjerenja u fizici, kemiji, biologiji, medicini te u interdisciplinarnim znanstvenim područjima. Velika osjetljivost EPR spektroskopije omogućuje da se detektira vrlo mala koncentracija paramagnetskih centara/čestica u nekom materijalu (znatno manja od 1 ppm).

više »

Kapitalna oprema Republike Hrvatske:

Bruker Elexsys 580 FT/CW EPR spektrometar 

Godina proizvodnje: 2002

EPR Bruker
 

EPR spektrometar Varian E 12

Godina proizvodnje: 1981

EPR Varian
 

Spektrofluorimetar Cary Eclipse Varian

Godina proizvodnje: 2001

Uređaj omogućuje izvodjenje mjerenja metodom tzv. "steady state fluorescencije" u tekućinama u temperaturnom intervalu podržavanom vodenom termoregulacijom. Volumen promatranog uzorka  može biti od 200-3000 μL (1 cm optički put). Mogući tipovi eksperimenata zasnivaju se na mjerenju intenziteta fluorescencije, uključujući  relativni kvantni prinos i anizotropiju. Radno područje je od 200-600 nm.

Fluorimetar
 

Spektrofotometar UV/VIS CARY 50

Godina proizvodnje: 2001

Uređaj omogućuje mjerenja apsorbancije/transmisije u tekućinama volumena 1000-3000 μL (1 cm optički put). Mjerenja se samo mogu vršiti na sobnoj temperaturi. Radno područje je od 200-700 nm.

Spektrofotometar
 

Centrifuga Beckman Coulter Allegra X-22R

Godina proizvodnje: 2004

Centrifuga radi na manjim brzinama. Moguće ju je uporabiti u razne svrhe: za ugušćivaje makromolekula u otopini, taloženje stanica, npr. eritrocita iz krvi i slično.

Centrifuga
Novosti

Na svečanoj sjednici Znanstvenog vijeća Instituta Ruđer Bošković (IRB) 14.12.2018. dodijeljeno je među ostalima i posebno priznanje zaslužnom znanstveniku dr. sc. Borisu Rakvinu za osobiti doprinos znanosti, razvoju i ugledu Instituta Ruđer Bošković. Link

Ova stranica koristi kolačiće

Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.