Radiokemijske metode za određivanje radionuklida u uzorcima vode

Datum početka projekta
01.01.2010.
Datum kraja projekta
31.12.2011.
Status
Završen
Kategorija projekta
Bilateralna znanstveno-istraživačka suradnja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa
Ugovoreni iznos financiranja
12723,34 HRK

EURATOM u 35. i 36. članku sporazuma propisuje za sve države članice EU obavezna mjerenja radioaktivnosti kao i izvještaje o izmjerenim koncentracijama radioaktivnosti u okolišu. Dakle, države članice kao i one koje su u postupku pristupanja EU moraju imati osposobljene laboratorije u kojima su razvijene radiokemijske metode za analizu prirodnih i umjetnih radionuklida u različitim uzorcima iz okoliša (posebno pitkoj vodi koja se svakodnevno u velikim količinama unosi u organizam).

Kako je u većini država rasla potreba za nadomještanjem vodovodne vode komercijalno dostupnom flaširanom pitkom i mineralnom vodom tako su se detaljna istraživanja sadržaja otopljenih radionuklida u pitkoj vodi, kao i izračuni doza koje čovjek unosi u organizam pijenjem vode, intenzivirala od 1993. g. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je tada smjernice o kvaliteti pitke vode prema kojima doza koja se smije unijeti u organizam pijenjem 2 L vode na dan ne smije prijeći 0,1 mSv. Europska direktiva 98/83/EC zahtijeva istu maksimalnu dozu, ali i kontrolu radioaktivnosti pitke vode isključujući pri izračunu ukupne doze tricij, K-40. C-14, radon i njegove raspadne produkte, a uključuje sve ostale radionuklide iz svih prirodnih radioaktivnih nizova. Dozni koeficijenti se odnose na pojedini radionuklid, a radiotoksičnost pojedinih radionuklida dana je doznim konverzijskim faktorom koji je najveći za raspadne produkte uranijevog i torijevog niza. U pripremi je i promjena navedene Direktive u kojoj će biti navedeni parametri za mjerenje koncentracija aktivnosti pojedinih radionuklida kao i zahtjevi za laboratorije koji će vršiti mjerenja.

Cilj istraživanja vezanih uz predloženi projekt je razvoj radiokemijskih metoda za određivanje niskih aktivnosti prirodnih i umjetnih radionuklida (U-238, U-234, Th-232, Th-230, Th-228, Ra-228, Ra-226, Pb-210, Po-210, Sr-90, Cs-137...) u pitkim i mineralnim vodama, ali i komercijalnim napitcima. 

Glavni istraživač / voditelj

Martina Rožmarić Mačefat, dr.sc.

znanstvena suradnica +385 1 457 1271

Ostali suradnici

Ostali suradnici u Hrvatskoj su: dr.sc. Željko Grahek, dipl.ing. Matea Rogić, dipl.ing. Gorana Karanović i dipl.ing. Marijana Nodilo.

Ostali suradnici u Sloveniji su: dr.sc. Ljudmila Benedik (voditelj projekta), dr.sc. Borut Smodiš, dr.sc. Marko Štrok i dipl.ing. Marko Černe.

27
Ožu

Seminar o sigurnosti

Lokacija: Predavaonica III krilo
Datum: 27.03.2019. Vrijeme: 12:00

Predavač: Nikola Pavković
Ustanova: Institut Ruđer Bošković

Phishing i kako ga prepoznati

27
Ožu

Predavanje gosta

Lokacija: Predavaonica III krilo
Datum: 27.03.2019. Vrijeme: 15:00

Predavač: Ilan Mor
Ustanova: Veleposlanstvo Izraela u RH

From Silicon Valley to Silicon Wadi

28
Ožu

Pristupno predavanje

Lokacija: Predavaonica III krilo
Datum: 28.03.2019. Vrijeme: 14:00

Predavač: dr. sc. Andreja Jakas
Ustanova: Institut Ruđer Bošković

Dizajn gliko- i peptidomimetika temeljen na molekulskom prepoznavanju i biološkoj aktivnosti

Sva događanja

Ova stranica koristi kolačiće

Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.