Radiokemijske metode za određivanje radionuklida u uzorcima vode

Datum početka projekta
01.01.2010.
Datum kraja projekta
31.12.2011.
Status
Završen
Kategorija projekta
Bilateralna znanstveno-istraživačka suradnja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa
Ugovoreni iznos financiranja
12723,34 HRK

EURATOM u 35. i 36. članku sporazuma propisuje za sve države članice EU obavezna mjerenja radioaktivnosti kao i izvještaje o izmjerenim koncentracijama radioaktivnosti u okolišu. Dakle, države članice kao i one koje su u postupku pristupanja EU moraju imati osposobljene laboratorije u kojima su razvijene radiokemijske metode za analizu prirodnih i umjetnih radionuklida u različitim uzorcima iz okoliša (posebno pitkoj vodi koja se svakodnevno u velikim količinama unosi u organizam).

Kako je u većini država rasla potreba za nadomještanjem vodovodne vode komercijalno dostupnom flaširanom pitkom i mineralnom vodom tako su se detaljna istraživanja sadržaja otopljenih radionuklida u pitkoj vodi, kao i izračuni doza koje čovjek unosi u organizam pijenjem vode, intenzivirala od 1993. g. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je tada smjernice o kvaliteti pitke vode prema kojima doza koja se smije unijeti u organizam pijenjem 2 L vode na dan ne smije prijeći 0,1 mSv. Europska direktiva 98/83/EC zahtijeva istu maksimalnu dozu, ali i kontrolu radioaktivnosti pitke vode isključujući pri izračunu ukupne doze tricij, K-40. C-14, radon i njegove raspadne produkte, a uključuje sve ostale radionuklide iz svih prirodnih radioaktivnih nizova. Dozni koeficijenti se odnose na pojedini radionuklid, a radiotoksičnost pojedinih radionuklida dana je doznim konverzijskim faktorom koji je najveći za raspadne produkte uranijevog i torijevog niza. U pripremi je i promjena navedene Direktive u kojoj će biti navedeni parametri za mjerenje koncentracija aktivnosti pojedinih radionuklida kao i zahtjevi za laboratorije koji će vršiti mjerenja.

Cilj istraživanja vezanih uz predloženi projekt je razvoj radiokemijskih metoda za određivanje niskih aktivnosti prirodnih i umjetnih radionuklida (U-238, U-234, Th-232, Th-230, Th-228, Ra-228, Ra-226, Pb-210, Po-210, Sr-90, Cs-137...) u pitkim i mineralnim vodama, ali i komercijalnim napitcima. 

Glavni istraživač / voditelj

Martina Rožmarić Mačefat, dr.sc.

znanstvena suradnica +385 1 457 1271

Ostali suradnici

Ostali suradnici u Hrvatskoj su: dr.sc. Željko Grahek, dipl.ing. Matea Rogić, dipl.ing. Gorana Karanović i dipl.ing. Marijana Nodilo.

Ostali suradnici u Sloveniji su: dr.sc. Ljudmila Benedik (voditelj projekta), dr.sc. Borut Smodiš, dr.sc. Marko Štrok i dipl.ing. Marko Černe.

15
List

Kolokvij Instituta Ruđer Bošković

Lokacija: Predavaonica III krilo
Datum: 15.10.2018. Vrijeme: 15:00

Predavač: Sergei D. Odintsov
Ustanova: ICREA ICE-CSIC, Barcelona

Unifying inflation with dark energy: the case of modified gravity

16
List

Kolokvij Zavoda za organsku kemiju i biokemiju

Lokacija: Predavaonica III krilo
Datum: 16.10.2018. Vrijeme: 11:00

Predavač: dr.sc. Anamarija Briš
Ustanova: Institut Ruđer Bošković

Istraživanje reakcijskih mehanizama spektrometrijom masa i ionskom spektroskopijom

16
List

Seminar Zavoda za kemiju materijala

Lokacija: Predavaonica I krilo
Datum: 16.10.2018. Vrijeme: 11:00

Predavač: Helena Osterholz
Ustanova: ICBM-MPI Bridging Group for Marine Geochemistry, Institute for Chemistry and Biology of the Marine Enironment, Sveučilište Carl von Ossietzky, Oldenburg, Njemačka

Linking molecules and microbes

Sva događanja

Ova stranica koristi kolačiće

Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.