Prijeđite na glavni sadržaj

Novosti

1. Skup mladih znanstvenika ZIMO-a

8.4.2024.

Mladi istraživači koji se bave istraživanjem mora i okoliša su održali svoj Prvi skup mladih znanstvenika Zavoda za istraživanje mora i okoliša.

Donos Saharske prašine tijekom uskrsnog vikenda 2024. godine

5.4.2024.

Tijekom uskrsnog vikenda 2024. godine sinoptički uvjeti (slika 2) bili su povoljni za donos prašine sa sjevera Afrike nad Sredozemlje i europsko kopno. Istočno od Hrvatske prostirao se greben toploga zraka, a prizemno je tijekom subote 30. ožujka jačalo anticiklonalno polje.

Nova tehnologija za očuvanje oceana

19.3.2024.

Kada pomislimo na oceane, često zamislimo beskrajne plave prostore koji kriju misterije dubina i neistražene ekosustave. Međutim, znanstvenici okupljeni na projektu SOUND koji financira Schmidtova inicijativa za morsko ribarstvo razvili su inovativnu tehnologiju detektora podvodnih zvukova kako bi unaprijedili naše razumijevanje i zaštitu morskog ribljeg fonda, posebno u udaljenim područjima s nedostatkom resursa.

Nova metoda za praćenja radionuklida

18.1.2024.

Znanstvenici iz Instituta Ruđer Bošković (IRB) u suradnji s kolegama sa slovenskog Instituta Jožef Štefan (IJS) razvili su novu metodu za analizu radionuklida stroncija-90 i radija-226 uz primjenu napredne tehnologije spektrometrije masa, i to uz pomoć ICP-MS/QQQ instrumenta nabavljenog u sklopu kapitalnog projekta O-ZIP.

Lansirana je jedinstvena Nacionalna karta morskih staništa

3.1.2024.

Nacionalna karta morskih staništa danas je uspješno lansirana na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Utjecaj požara na površinski sloj mora obalnog područja

12.8.2022.

Dobiveni podaci ključni su za daljnje praćenje utjecaja požara i koncentracija ovih spojeva na živi svijet u moru.

Koliko informacija gubimo tijekom znanstvenog procesa?

21.7.2022.

Rezultate istraživanja koji ukazuju na nužnost poboljšanja efikasnosti istraživačkog procesa u ekologiji objavio je ugledni časopis 'Nature Ecology and Evolution'.

IRB je partner na InnovaMare projektu

3.2.2021.

Institut Ruđer Bošković partner je na projektu InnovaMare koji okuplja 14 partnera iz Hrvatske i Italije, a čiji je cilj uspostaviti model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru.

Znanstvenici objavili nove spoznaje o utjecaju površinski aktivnih tvari na formiranje oblaka

27.11.2018.

Znanstvenica Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. Sanja Frka Milosavljević iz Laboratorija za biogeokemiju mora i atmosfere u suradnji s kolegama iz slovenskog Kemijskog inštituta te njemačkog Leibniz Institute for Tropospheric Research objavila je nove rezultate mjerenja koji su dali potpuno novu perspektivu utjecaja atmosferskih aerosola na stvaranje kapljica oblaka, što je značajan rezultat s obzirom na utjecaj koji oblaci imaju na klimatske promjene.

Istraživanje alga za spas vodenih ekosustava

29.10.2018.

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) u suradnji s kolegama iz triju država u regiji - Češkom, Mađarskom i Slovačkom, zahvaljujući projektu financiranom od strane Međunarodne višegradske fondacije (IVF), istražuju utjecaj toksičnih tvari na prilagodbu stanica alga u vodenom sustavu.

Zavod za istraživanje mora i okoliša

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.