Prijeđite na glavni sadržaj

Dodjela Nagrade "Željko Trgovčević"

Vrijeme
16.3.2016. 17:00
Lokacija
Dvorana III. krila

Dr.sc. Martin Sebastijan Šestak, znanstveni novak  iz Laboratorija za evolucijsku genetiku, Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a dobitnik je Nagrade "Željko Trgovčević" za 2015. godinu.

Nagradu dodjeljuje Hrvatsko genetičko društvo  mladim znanstvenicima za najbolji rad izrađen u Hrvatskoj  u protekloj godini u području molekularne biologije. Nagrada je posvećena uspomeni na akademika Željka Trgovčevića, jednog od osnivača Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a.

Dr. Šestak je nagrađen za rad: "Phylostratigraphic profiles in zebrafish uncover chordate origins of the vertebrate brain".

Rad se bavi evolucijom centralnog živčanog sustava kralježnjaka. Kralježnjaci posjeduju kompleksan trodijelni mozak s mnoštvom regija specijaliziranih za pojedine funkcije dok njihovi najbliži srodnici imaju vrlo jednostavan mozak od nekoliko stotina neurona. Stoga se postavlja pitanje kada je taj složeni mozak nastao.

Mapiranjem starosti gena eksprimiranih u mozgu ribe zebrice Danio rerio bioinformatičkom metodom genomske filostratigrafije koja je razvijena u Laboratoriju za evolucijsku genetiku IRB-a otkrivena su tri važna perioda u evoluciji mozga kralježnjaka, te je pokazano da dorzalni dio prednjeg mozga (telencephalon ili pallium) koji je centar asocijativnih funkcija i pamćenja predstavlja jedinu inovaciju kralježnjaka. Rezultat također podupire hipotezu da je mozak kralježnjaka nastao neovisno od kompleksnog mozga u člankonošcima i mekušcima.

Predavanja i dodjela Nagrade će se održati u srijedu, 16. 03. 2016. u 17:00 sati na Institutu Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54, Zagreb, dvorana III krila.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.