Prijeđite na glavni sadržaj

EUROfusion WPMAT – IREMEV Meeting

Vrijeme
6.6.2017. 09:00
Lokacija
IRB, dvorana III.

Fuzija jezgri izotopa vodika – deuterija i tricija je ono što daje energiju Suncu i drugim zvijezdama. Projekt ITER („Put“ na latinskom) jedan je od najambicioznijih energetskih projekata u svijetu, te se smatra i najsloženijim uređajem u povijesti civilizacije.

EUROfusion WPMAT – IREMEV Meeting

Njegov cilj je ovladati energijom fuzije, odnosno postići tzv. goruću plazmu tj. doslovce dobiti komadić Sunca na Zemlji. Znanstvena istraživanja u fuziji za potrebe EU provodi konzorcij EUROfusion, u sklopu istoimenog projekta „teškog“ 850 milijuna €.

Konzorcij EUROfusion osnovalo je 28 vodećih instituta članica EU, među kojima je i Institut „Ruđer Bošković“, uz 156 suradnih ustanova iz svih članica EU i Švicarske.

Za razvoj ITER-a i za gradnju buduće fuzijske elektrane od posebne je važnosti razvoj materijala izdržljivih na uvjete doslovno slične onima na površini Sunca. Na skupu, kojeg za konzorcij EUROfusion organizira IRB, biti će prikazan napredak razvoja fuzijskih materijala i istraživanja utjecaja zračenja na njih: WPMAT – IREMEV (Work Package MATerials – Irradiation Effects Modelling and Experimental Validation).

Voditelji skupa su prof. Sergei Dudarev iz Agencije za atomsku energiju UK (UKAEA) i Culham Centra za fuzijsku energiju (CCFE), te dr. sc. Tonči Tadić, koordinator Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice (CRU) na Institutu Ruđer Bošković.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.