Prijeđite na glavni sadržaj

'Gravitacijski valovi - mreškanje prostorvremena

Vrijeme
2.3.2016. 16:00
Lokacija
Dvorana III.
'Gravitacijski valovi - mreškanje prostorvremena

Predavanje o jednom od najvećih otkrića u današnjoj fizici, a na temu: 'Gravitacijski valovi - mreškanje prostorvremena'.

Predavanje će održati znanstvenici IRB-a dr. sc. Silvije Domazet, teorijski fizičar, i dr. sc. Vibor Jelić, astrofizičar.

Predavanje će se održati u  srijedu  2. ožujka 2016. s početkom u 16:00 sati u dvorani III krila na Institutu Ruđer Bošković, Bijenička 54.

Krajem prošle godine znanstvenici eksperimenta LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) prvi su put izravno detektirali gravitacijske valove, odnosno mreškanje prostorvremena opisanog Einsteinovom općom teorijom relativnosti. Rezultati te detekcije objavljeni su 11. veljače 2016. Po važnosti, ovo je jedno od najvećih otkrića u današnjoj fizici, koje će otvoriti potpuno novi pogled na svemir. Predavanje ce obuhvatiti kratki povijesni presjek istraživanja gravitacijskih valova, mehanizme njihovoga nastanka, izazove detekcije i revoluciju istraživanja svemira koja je upravo počela.

O predavačima

Vibor Jelić je astrofizičar s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Područja njegovog istraživanja su eksperimentalna kozmologija i radioastronomija. Pomoću radioteleskopa LOFAR aktivno sudjeluje u detekciji zračnja starog oko 13 milijardi godina, iz perioda nastanka prvih zvijezda u svemiru.

Silvije Domazet je teorijski fizičar s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu koji se bavi istraživanjem modificiranih teorija gravitacije te teorijom polja u zakrivljenom prostor-vremenu te mogućim učincima iste na gravitaciju.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.