Prijeđite na glavni sadržaj

HDIR5 - Translating Science to Medicine - Targets and Therapeutics

Vrijeme
8.11.2018. 13:00
Lokacija
Hotel International, Zagreb
HDIR5 - Translating Science to Medicine - Targets and Therapeutics
Konferencija Hrvatskog društva za istraživanje raka dovodi vodeće svjetske stručnjake u Zagreb!

Borba protiv raka, pravovremena dijagnostika i inovativna, personalizirana terapija u fokusu su liječnika i znanstvenika diljem svijeta. Ne čudi stoga što je tema ovogodišnje konferencije Hrvatskog društva za istraživanje raka (HDIR) upravo 'Primjena znanosti u medicini: ciljevi i terapije'. Ova peta konferencija HDIR-a održat će se od 8. do 10. studenog 2018. godine u Hotelu International, Miramarska 24, Zagreb.

Ovogodišnja konferencija HDIR-a ugostit će preko 100 stručnjaka  iz različitih područja u istraživanju raka, a eminentni znanstvenici prof. Anton Berns, prof. Ivan Đikić i prof. Joseph Schlessinger predstavit će najnovije rezultate svojih istraživanja.

Program sastanka započinje u četvrtak, 8. studenog 2018., ali kolegama novinarima preporučamo dolazak u petak, 9.11. 2018. u 12:30 sati jer će tada moći dobiti izjave za medije. Za izjave će biti na raspolaganju  prof. dr. sc. Ivan Đikić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, prof. dr. sc.  Anton Berns sa Instituta za istraživanje raka u Nizozemskoj te prof. dr. sc. Joseph Schlessinger s američkog Sveučilišta Yale. 

Molimo da svoj dolazak zbog važnosti događanja i organizacije izjava za medije obavezno akreditirate.

Ovogodišnje izdanje konferencije HDIR-a pokrit će široku paletu vrućih tema u istraživanju raka – od signalnih mreža, razvoja novih terapija i rezistencije raka na neke terapije, imunoterapija, metastaza i invazija, do genetike i epigenetike.

''Posebno nam je zadovoljstvo što možemo kao plenarne predavače najaviti vrhunske stručnjake - prof. dr. sc. Ivana Đikića s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, zatim prof. dr. sc.  Antona Bernsa s Instituta za istraživanje raka u Nizozemskoj, koji će predstaviti najnovije rezultate svojih istraživanja.“ – objašnjava dr. sc. Sonja Levanat, predsjednica HDIR-a i voditeljica Laboratorija za nasljedni rak na Institutu Ruđer Bošković (IRB).

Prof. Đikića našoj javnosti nije potrebno posebno predstavljati. Riječ je o izuzetnom znanstveniku koji je otkrio mehanizam kojim se stanice ljudskog organizma brane od razvoja karcinoma, a časopis Science 2005. godine objavio je ovaj rad kao najznačajnije medicinsko otkriće za proteklu godinu.

Prof. Berns je donedavno bio predsjednik Europskog društva za istraživanje raka, najjače europske organizacije u istraživanju raka. On je u područje genetike raka uveo prve (in vivo) mišje modele.
Pored toga, posebno zanimljivo bit će i predavanje jednog od najcitiranijih znanstvenika na svijetu prof. dr. sc. Josepha Schlessingera s američkog Sveučilišta Yale. Njegova su najznačajnija otkrića vezana za prve ciljane lijekove u terapijama raka, razjasnio je mehanizme tirozin kinaza, a predavanje će biti na temu uloge endokrinih fibroblastnih faktora rasta (FGFs)-a u metabolizmu i razvoju raka.

Rak je s udjelom od 27,9 posto u svim smrtnim slučajevima čak drugi uzročnik smrtnosti u Hrvatskoj. Prema posljednjim podacima EU-a, u Hrvatskoj od raka umire 333 oboljelih na 100.000 stanovnika. Brojke su to koje Hrvatsku svrstavaju na visoko 10. mjesto na svijetu po smrtnosti od raka, a u EU od nas je slabija samo Mađarska.

Cilj konferencije, koja će okupiti preko 100 znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva, je potaknuti  snažnije povezivanje svih aspekata područja istraživanja raka te njihovo povezivanje s klinikom.

Pogledatje program konferencije.

KONTAKT SUGOVORNIKA NA TEMU:  

Sonja Levanat, dr.sc.

S

L

Vanjski Suradnik

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.