Prijeđite na glavni sadržaj

International Masterclasses

Vrijeme
19.2.2016. 09:00
Lokacija
IRB

Od veljače do travnja ove godine na fakultetima i institutima diljem svijeta preko 10.000 srednjoškolaca provest će jedan dan poput znanstvenika analizirajući stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem sudarivaču čestica na svijetu 'Large Hadron Collider' (LHC) smještenom na CERN-u (Europskom laboratoriju za fiziku elementarnih čestica). Ove godine za hrvatske srednjoškolce program je organiziran u Zagrebu, Virovitici, Dubrovniku, Požegi, Osijeku i Rijeci.

Zahvaljujući programu 'International Masterclasses' kojeg CERN provodi u suradnji s 210 sveučilišta i laboratorija u 45 zemlje diljem svijeta i hrvatski će se srednjoškolci  uključiti u ovu avanturu. Na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu u petak 19. veljače s početkom u 9 sati pedesetak srednjoškolaca provest će jedan radni dan poput znanstvenika na CERN-u.

Međunarodni istraživački radni dan srednjoškolaca (International Masterclasses) započet će predavanjima o programu istraživanja na CERN-u te metodi analize događaja sudara protona ubrzanih u LHC-u koji su snimljeni CMS (Compact Muon Solenoid) detektorom, nakon čega slijedi analiza podataka. Vrhunac ovakvog jedinstvenog radnog dana bit će videokonferencija s CERN-om i drugim institutima radi prezentacije, usporedbe i diskusije rezultata analize koje su dobili srednjoškolci u drugim gradovima diljem Europe i svijeta koji su taj dan analizirali podatke.

Akcelerator LHC fizičari koriste za proučavanje najelementarnije građe materije. Istraživanja na CERN-u znatno će unaprijediti i produbiti naše razumijevanje subatomskog svijeta i razumijevanje razvoja svemira. Rezultati istraživanja na CERN-u se prate s velikom pažnjom ne samo od strane fizičara već i široke javnosti.

Međunarodni nastavni dan (International Masterclasses) omogućava srednjoškolskim đacima da dožive iskustvo istraživanja na najizravniji način. Naime, ideja vodilja programa je omogućiti đacima da taj dan povedu radeći analize i izvršavajući zadatke na način što sličniji stvarnom radnom danu znanstvenika. Srednjoškolci taj dan rade rame uz rame s znanstvenicima i doživljavaju kako je raditi moderna istraživanja u fizici.

U autentičnoj atmosferi đaci stječu uvid u međunarodnu organizaciju modernih istraživanja, a istovremeno uče o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara izravno uključenih u istraživanja. Učenici su analizirali produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru, snimljenih posebno izgrađenim detektorima prije samo nekoliko mjeseci.

Četiri eksperimenta: ATLAS, CMS, LHCb i ALICE ustupila su svoje podatke za ovaj edukacijski program. Zanimljivo je da đaci mogu u podacima koje analiziraju, ponovo otkriti Higgsov bozon, elementarnu česticu otkrivenu prije dvije godine, a čije je otkriće prošle godine nagrađeno Nobelovom nagradom.

Znanstvenici u 200 sveučilišta i instituta u 40 zemalja ugostit će preko 10.000 srednjoškolaca. Globalna, svjetska razina ovog događanja odražava prirodu planetarne kolaboracije u eksperimentalnoj fizici elementarnih čestica, koja se  najviše ostvaruje kroz CERN. Polaznici će iskusiti globalni aspekt istraživanja kroz videokonferenciju kojom se zaključuje ovaj  istraživački dan srednjoškolaca. Putem video veze s CERN i institucijama sudionicima u drugom zemljama polaznici će prezentirati rezultate svojih istraživanja, baš onako kako to rade i fizičari u međunarodnim kolaboracijama.

Glavi koordinator 'International Masterclasses' je dr. Uta Bellow, Technical University Dresden, u uskoj suradnji s programom QuarkNet i 'International Particle Outrach Group' (IPPOG). IPPOG je neovisni odbor predstavnika država uključenih u istraživanja na CERN-u. Zadaća IPPOG odbora je učiniti fiziku elementarnih četica dostupniju široj javnosti.

Program

  • 8:45    Dolazak na Institut Ruđer Bošković (Porta Instituta Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54, Zagreb)
  • 09:00 - 10:00    Uvod u fiziku elementarnih čestica (Dvorana 1. krila, IRB)
  • 10:20 - 11:20    Eksperimenti na CERN-¬u - Uvod u zadatak (Dvorana 1. krila, IRB)
  • 11:30 - 12:00    Posjet akceleratorskom centru na IRB-a u 12:00
  • 12:45 - Pauza, mali domjenak (1. krilo, IRB)
  • 12:45 - 15:45    Praktični dio: analiza CMS podataka (1. krilo, IRB; 3 grupe)
  • 16:00 - 17:00    Video-konferencija (Dvorana 1. krila, IRB)
  • 17:00 - 17:15    Konačna diskusija i pitanja
  • 17:30    Odlazak sa Instituta Ruđer Bošković

Više informacija

Vuko Brigljević, dr.sc.

Voditelj laboratorija znanstveni savjetnik u trajnom zvanju
Tel:
+385 1 457 1318
Interni broj:
1868

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.