Prijeđite na glavni sadržaj

Izložba "Postoji li nepostojanje"

Vrijeme
29.1.2015. 18:00
Lokacija
IRB

Otvaranje samostalne izložbe fotografija "Postoji li nepostojanje" autora Mile Mrvalja održat će se 29. siječnja 2015. u 18 sati u foajeu I. krila na IRB-u, Bijenička cesta 54.

Izložba prikazuje fotografije osoba iz javnog života iz područja kulture, socijalnih djelatnosti i znanosti, s njihovim kratkim izjavama o problematici beskućništva. Bit će prezentirano 30-50 fotografija manjeg formata s pratećim izjavama.

Izložba će biti otvorena do petka 30.1.2015. u 18 sati.

Autor Mile Mrvalj, umjetnik rodom iz Sarajeva, o problemu beskućnika progovara iz vlastitog iskustva. ''Beskućnici su ljudi koji nemaju svoje prebivalište i nemaju osobnu iskaznicu, kao da ne postoje i nemaju pravo glasa.'' –  Mrvalju nije cilj, kako ističe, dočarati umjetničko viđenje jedne problematike u društvu, već prvenstveno kroz portrete osoba koji će biti izloženi i preko njihovih kratkih pisanih komentara na temu beskućništva,  pružiti širi uvid u tematiku beskućništva u Zagrebu! Gospodin Mile Mrvalj ima u planu osnovati i udrugu koja će se baviti senzibiliziranjem javnosti kroz koncerte, izložbe i tribine. No, jedan od glavnih ciljeva mu je pomoći beskućnicima diljem Hrvatske tako da im omogući zapošljavanje.

''Problem beskućništva je vrlo velik u Hrvatskoj, a iz dana u dan sve veći, građani zbog kredita, jamstva ili gubitka posla zastrašujuće lako gube nekretnine i postaju beskućnici. Ogromna većina, kad izgube sve materijalno što su imali,  suočavaju se sa raspadom obitelji i postaju odbačeni od rodbine i prijatelja. Država i lokalna uprava malo čine da tim jadnicima pomognu, već naprotiv, surova birokratska struktura još više gura te ljude u beznađe i obespravljenost. Sve to ih vodi do ispod svih minimuma ljudskih prava i do ponižavajućeg tretiranja te socijalne kategorije.

Ja kao bivši beskućnik u Zagrebu ulažem ogromne napore da se u društvu beskućnici tretiraju kao i svi ostali građani i da otklonim predrasude o ovoj kategoriji ljudi! Dragi sugrađani i sugrađanke, svojim dolaskom na otvaranje ove izložbe pokažite kao i mnogo puta do sada, da razumijete tešku situaciju beskućnika i da podržavate svaku akciju za njihovu resocijalizaciju! '' - rekao je o izložbi autor Mile Mrvalj.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.