Prijeđite na glavni sadržaj

Kolokvij IRB-a

Vrijeme
29.1.2014. 16:00
Lokacija
dvorana III.

EPITAKSIJALNI GRAFEN NA IRIDIJU (111), ADSORPCIJA I INTERKALACIJA ATOMA CEZIJA I EUROPIJA

Gost predavač: Dr. sc. Predrag Lazić (ZTF)

Predrag Lazić rođen je u Zagrebu. Diplomirao je fiziku na zagrebačkom PMF-u 2000. godine. Nakon diplome zapošljava se na Institutu Ruđer Bošković u Zavodu za teorijsku fiziku. 2007. godine obranio je doktorsku disertaciju iz područja fizike čvrstog stanja - fizika površina.Postdoktorsko usavršavanje proveo je u Forschungszentrumu Juelich, kao stipendist zaklade Alexander von Humboldt, u razdoblju 2007.-2010. godine i na Massachusetts Institute of Technology, Department of Material Science and Engineering, u razdoblju 2010.-2012. godine. Od lipnja 2012. godine radi na mjestu znanstvenog suradnika u Zavodu za teorijsku fiziku, IRB-a. Bavi se teorijskom fizikom površina i znanosti o materijalima. U svojoj dosadašnjoj znanstvenoj karijeri objavio je oko 40 radova.

SAŽETAK PREDAVANJA: EPITAKSIJALNI GRAFEN NA IRIDIJU (111), ADSORPCIJA I INTERKALACIJA ATOMA CEZIJA I EUROPIJA

U seminaru će biti predstavljen eksperimentalni i teorijski (računalni) aspekt problema adsorpcije atoma Cs i Eu na epitaksijalnom grafenu na površini iridija (111). Glavni naglasak će biti na teorijskom dijelu. Grafen na (111) površini iridija je zanimljiv stoga što se grafen slabo veže na površinu iridija te je njegova elektronska struktura gotovo netaknuta u odnosu na samostojeći grafen.

Vezanje između grafena i iridija je gotovo isključivo van der Waals tipa (fizisorpcija). No, dodajući atome cezija i europija dolazi do dopiranja grafena i promjene u prirodi vezanja između grafena i iridija - pogotovo u slučaju interkalacije atoma cezija i europija.

U teoriji funkcionala gustoće (DFT) pomoću standardnih semi-lokalnih funkcionala (GGA) koji ne uključuju vdW interakciju - slaganje s eksperimentalnim opažanjima nije niti kvalitativno dobro. Tek uključivanjem novog tipa funkcionala (vdW-DF) koji uključuju i nelokalne korelacije koje su odgovorne za van der Waals interakciju, dolazi do slaganja s eksperimentom te se otkriva mehanizam delaminacije i relaminacije grafena koji je ključan za interkalaciju i za zarobljavanje atoma cezija pod površinu grafena.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.