Prijeđite na glavni sadržaj

Nobel na IRB-u: "Kemija kao slaganje Lego kockica"

Vrijeme
8.12.2022. 13:00
Lokacija
Online i dvorana III

Pozivamo Vas na prvo predavanje u ciklusu "Nobel na IRB-u" pod naslovom: Kemija kao slaganje Lego kockica, koje će održati dr. sc. Dijana Pavlović Saftić, Zavod za organsku kemiju i biokemiju, IRB, u četvrtak, 8. prosinca 2022. godine s početkom u 13 sati, hibridno u dvorani III. krila i putem video prijenosa.

Troje znanstvenika koji su potaknuli svojevrsnu revoluciju u suvremenoj kemiji osmislivši način da se molekule uzajamno „kliknu“ poput Lego kockica, čak i unutar živih organizama, dobili su Nobelovu nagradu za kemiju 2022. godine.

Kemijske klik-reakcije koje su razvili ovogodišnji nobelovski laureati omogućili su znanstvenicima u brojnim laboratorijima širom svijeta stvaranje novih vrsta biomolekula i biokompatibilnih materijala sposobnih za npr. isporučivanje lijekova protiv karcinoma upravo tamo gdje su potrebni u tijelu pacijenata.

Carolyn Bertozzi sa Sveučilišta Stanford, Morten Meldal sa Sveučilišta u Kopenhagenu i dvostruki laureat Barry Sharpless iz Scripps Researcha u Kaliforniji nagrađeni su za pronalaženje i iskorištavanje elegantnih i učinkovitih kemijskih reakcija za stvaranje složenih molekula za farmaceutsku industriju,
mapiranje DNK i sintetiziranje novih, tzv. dizajniranih materijala. Sharpless je izraz „klik-kemija" skovao kako bi njime opisao reakcije koje su brze, visoko produktivne i vrlo čiste (ne proizvode mnogo nekontroliranih i neželjenih nusproizvoda). Jednu od prvih „klik reakcija“, cikloadiciju azid-alkina kataliziranu bakrom, iz koje je potom razvijena nova zasebna grana sintetičke kemije, neovisno su otkrili Sharpless i Meldal.

Carolyn Bertozzi je pak koristila te metode kako bi razvila takozvane bioortogonalne reakcije, odvijanje kemijskih reakcija unutar živih organizama bez ometanja njihove normalne biokemije, dakle bez potrebe da se živa stanica, tkivo ili organ usmrti kako bi se moglo promatrati odvijanje kemijskih reakcija „uživo“. Otkriće i praktična primjena bioortogonalne klik-kemije su omogućili promatranje uzajamnih reakcija biomolekula u živućim stanicama, a time i analizu složenih bioloških procesa koji omogućuju vitalne stanične funkcije.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.