Prijeđite na glavni sadržaj

"Nobel" na IRB-u - fizika

Vrijeme
6.11.2019. 15:00
Lokacija
IRB, dvorana III.

Drugo predavanje u sklopu jubilarnog desetog ciklusa popularno-znanstvenih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada za prirodne znanosti održat će dr. sc. Vibor Jelić na temu Nobelove nagrade za astrofiziku 2019. godine. Predavanje će se održati u srijedu 6.11.2019. s početkom u 15:00 sati, u dvorani 3. krila Instituta Ruđer Bošković, Bijenička 54, Zagreb.

Ovogodišnja Nobelova nagrada iz fizike je dodijeljena James Peeblesu, kozmologu sa Sveučilišta u Princetonu, za doprinos razumijevanja nastanka i razvoja svemira te Michel Mayoru i Didier Quelozu, astrofizičarima sa Sveučilišta u Ženevi, za prvo otkriće egzoplaneta koji kruži oko zvijezde slične Suncu. Time ovogodišnja Nobelova nagrada oslikava otkrića koja su produbila razumijevanje našeg položaja u svemiru te nam omogućila daljnju potragu za životom u svemiru.

Dr. sc. Vibor Jelić je astrofizičar s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, gdje je ujedno i voditelj Laboratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku. Diplomirao je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dok je doktorat iz astrofizike stekao na Sveučilištu u Groningenu (Nizozemska). Područja njegovog istraživanja su eksperimentalna kozmologija i radioastronomija.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.