Prijeđite na glavni sadržaj

Nobel na IRB-u: fiziologija i medicina

Vrijeme
11.11.2020. 15:15
Lokacija
Online

Predavanje povodom Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu pod naslovom: '... A Nobel ide virusu hepatitisa C'.

Nobel na IRB-u: fiziologija i medicina

Tradicionalni 11. ciklus popularno-znanstvenih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada za prirodne znanosti na Institutu Ruđer Bošković (IRB) ove godine iznimno će se održati online.

Drugo predavanje u ovogodišnjem ciklusu održat će dr. sc. Dragomira Majhen iz Laboratorija za staničnu biologiju i prijenos signala Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a.

Predavanje povodom Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu pod naslovom: '... A Nobel ide virusu hepatitisa C' održat će se u srijedu 11.11. 2020. s početkom u 15:15 sati preko našeg youtube kanala.

Ovogodišnja Nobelova nagrada za fiziologiju i medicinu dodijeljena je trojici znanstvenika koji su dali odlučujući doprinos u borbi protiv hepatitisa koji se prenosi krvlju, velikog globalnog zdravstvenog problema koji kod ljudi širom svijeta uzrokuje cirozu i rak jetre.

Harvey J. Alter, Michael Houghton i Charles M. Rice napravili su značajna otkrića koja su dovela do identifikacije novog virusa, virusa hepatitisa C. Prije njihovog rada, otkriće virusa hepatitisa A i B bilo je presudan korak naprijed, ali većina slučajeva hepatitisa prenosivih preko krvi ostala je neobjašnjiva. Otkriće virusa hepatitisa C otkrilo je uzrok preostalih slučajeva kroničnog hepatitisa i omogućilo krvne pretrage i razvoj novih lijekova koji su spasili milijune života.

Dragomira Majhen je viša znanstvena suradnica u Laboratoriju za staničnu biologiju i prijenos signala Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković. Doktorirala je 2008. na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te se poslijedoktorski usavršavala na Institutu Gustave Roussy u Francuskoj te farmaceutskoj kompaniji Johnson&Johnson u Nizozemskoj.

Bavi se istraživanjem temeljne biologije adenovirusnih vektora, poglavito adenovirusa tipa 5 i 26, namijenjenih genskoj terapiji i vakcinaciji. Jedan od ciljeva istraživačke grupe koju vodi je bolje razumijevanje poveznice između vezanja na receptor na površini stanice i unutarstaničnog putovanja adenovirusa te posljedično poticanja imunosnog odgovora stanice domaćina.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.