Prijeđite na glavni sadržaj

Nobel na IRB-u - fiziologija/medicina

Vrijeme
11.11.2015. 13:00
Lokacija
dvorana III.
Nobel na IRB-u - fiziologija/medicina

Institut Ruđer Bošković (IRB) već šestu godinu za redom, organizira ciklus popularno-znanstvenih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada iz prirodnih znanosti.

Prvo predavanje u ciklusu 'Nobel na IRB-u' povodom Nobelove nagrade za fiziologiju/medicinu za otkrića lijekova koji su značajno unaprijedili liječenje teških parazitarnih infekcija – malarije i filarioza održat će prof. dr. sc. Jasmina Vraneš s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' u srijedu 11.11. 2015. s početkom u 13:00 sati u dvorani III. krila Instituta Ruđer Bošković, Bijenička 54.

Organiziranjem ovog ciklusa predavanja IRB želi širu javnost upoznati sa znanstvenim otkrićima za koja su dodijeljene Nagrade te ih zainteresirati za znanstvena istraživanja na kojima rade hrvatski znanstvenici. Nobelova nagrada predstavlja jedno od najznačajnijih svjetskih priznanja pojedincima ili organizacijama za postignuća u različitim područjima ljudskog djelovanja. IRB desetljećima razvija sve glavne pravce prirodnih znanosti i njeguje akademski duh te je stoga pravo mjesto na kojem se ova otkrića trebaju na pristupačan način predstaviti javnosti.

SAŽETAK PREDAVANJA

Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu podijelili su ove godine američko-irski znanstvenik William C. Campbell i japanski znanstvenik Satoshi Ōmura (polovica nagrade), i kineska znanstvenica Youyou Tu (druga polovica nagrade).

Oni su revolucionalizirali liječenje malarije i filarioza, endemskih tropskih bolesti koje se ubrajaju u najteže parazitarne infekcije i pogađaju najsiromašnije dijelove svijeta izazivajući tragične posljedice po život i zdravlje ljudi. Campbell i Ōmura nagradu su dobili za otkriće novog lijeka za liječenje parazitarnih infekcija avermektina, čiji derivat ivermektin je unaprijedio liječenje i značajno smanjio učestalost filarioza -  riječne sljepoće i elefantijaze,  a Youyou Tu nagradu je dobila za otkriće artemizinina, lijeka koji je značajno smanjio smrtnost oboljelih od malarije.

Ta dva otkrića osigurala su čovječanstvu snažno novo oružje u borbi protiv teških bolesti koje pogađaju na stotine milijuna ljudi godišnje, a primjena ovih novih lijekova je rezultirala neprocjenjivom dobrobiti za čovječanstvo zbog unapređenja zdravlja i sprečavanja patnje ljudi.

BIOGRAFIJA

Jasmina Vraneš diplomirala je 1984. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje je magistrirala 1989. i doktorirala 1993. godine. Specijalist je medicinske/kliničke mikrobiologije i parazitologije od 1989. godine. Od 2007. godine redovita je profesorica na Katedri za medicinsku mikrobiologiju i parazitologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Utemeljila je i bila prvi pročelnik Katedre za bakteriologiju, virologiju i parazitologiju na Medicinskom fakultetu u Osijeku (1998-2003). Od 2005. nadalje voditeljica je Službe za kliničku mikrobiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' u Zagrebu gdje je 2004. godine osnovala i vodila Odjel za molekularnu mikrobiologiju. Usavršavala se je na Zavodu za medicinsku mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Pećuhu (1997), te na Zavodu za mikrobiologiju, imunologiju i molekularnu genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Kentakiju, SAD (2003). U svojim istraživanjima proučavala je antimikrobnu kemoterapiju i patogenezu infektivnih bolesti. Dobitnica je više nagrada među kojima se ističe nagrada Europskog društva za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti za najbolji znanstveni projekt (1997).

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.