Prijeđite na glavni sadržaj

Nobel na Ruđeru - fizika

Vrijeme
22.10.2018. 15:00
Lokacija
IRB, dvorana III.

Institut Ruđer Bošković (IRB) i ove godine organizira ciklus popularno-znanstvenih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada iz prirodnih znanosti.

Nobel na Ruđeru - fizika

Pozivamo Vas na prvo predavanje u ovogodišnjem ciklusu, posvećeno predstavljanju Nobelove nagrade za fiziku za 2018. godinu, pod naslovom: “Laserima do Nobelove nagrade” koje će održati dr. sc. Ticijana Ban, Institut za fiziku, u ponedjeljak, 22. 10. 2018. godine s početkom u 15h u dvorani III. krila na Institutu Ruđer Bošković, Bijenička 54, Zagreb.

Ovogodišnja Nobelova nagrada slavi lasere i njihovu iznimnu važnosti za naše društvo. Nagradu su podijelili Arthur Ashkin za izum optičke pincete i njezinu primjenu u biologiji te Gérard Mourou i Donna Strickland za stvaranje ultra-kratkih pulseva velike snage.

Optičke pincete temelje se na sili zračenja, a omogućile su zarobljavanje, premještanje i upravljanje česticama bez njihovog oštećenja. Ashkin je primijenio optičke pincete na proučavanje virusa i bakterija čime je otvoreno novo područje istraživanja u biofizici i biologiji. Druga polovica nagrade dodijeljena je za izum tehnike “Chirped pulse amplification - CPA” koja je omogućila stvaranje vrlo snažnih pulsnih lasera koji se danas osim u znanstvenim istraživanjima uvelike koriste u medicini, industriji materijala i novim izvorima energije.

Dr. Ban će u svom predavanju predstaviti dobitnike ovogodišnje Nobelove nagrade te objasniti važnost njihovih otkrića za znanost i primjenu u svakodnevnom životu.

Dr. sc. Ticijana Ban znanstvena je savjetnica u trajnom zvanju na Institutu za fiziku gdje vodi istraživački tim koji se bavi eksperimentalnom fizikom hladnih atoma. Područje njezinog rada su atomska i molekularna fizika, specifično spektroskopija kontinuiranim i pulsnim laserima te primjena lasera na rješavanje temeljnih pitanja međudjelovanja materije i svjetlosti.

Ciklus popularno-znanstvenih predavanja Nobel na Ruđeru održava se već dugi niz godina. Cilj ovog programa je upoznati širu javnost sa znanstvenim otkrićima za koja su dodijeljene Nagrade te ih zainteresirati za znanstvena istraživanja na kojima rade hrvatski znanstvenici.

Nobelova nagrada predstavlja jedno od najznačajnijih svjetskih priznanja pojedincima ili organizacijama za postignuća u različitim područjima ljudskog djelovanja.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.