Prijeđite na glavni sadržaj

Nobel na Ruđeru

Vrijeme
23.10.2017. 15:00
Lokacija
IRB, dvorana III.

Određivanje struktura makromolekula korištenjem elektronske kriomikroskopije visoke rezolucije.

Nobel na Ruđeru

Elektronska kriomikroskopija je vrst transmisijske elektronske mikroskopije kod koje se uzorak istražuje pri kriogenim temperaturama. 

Za razliku od kristalografije X-zrakama, u ovim uvjetima uzorak ostaje očuvan u svojem nativnom okružju, stoga ga je moguće oslikavati bez uporabe kontrastirajućih sredstava ili boja. Metoda se počela razvijati osamdesetih godinama prošloga stoljeća, a do danas je njome određena struktura brojnih važnih makromolekula. Za razvoja ove metode ultrastukturne analize te zbog izuzetnog doprinosa razvoju znanosti i ljudskog znanja, Jacques Dubochet, Joachim Frank i Richard Handerson su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade iz kemije.

Dr. sc. Hrvoje Fulgosi znanstveni je savjetnik Instituta Ruđer Bošković i voditelj laboratorija za Biljnu molekularnu biologiju i biotehnologiju. Od 2006. vodio je Laboratorij za elektronsku mikroskopiju, a danas vodi jedinicu za transmisijsku elektronsku mikroskopiju IRB-a. Bavi se proučavanjem temeljnih procesa fotosinteze kod biljaka i cijanobakterija.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.