Prijeđite na glavni sadržaj

Noć pod zvijezdama na "Ruđeru"

Vrijeme
5.5.2017. 16:00
Lokacija
IRB

U petak 5. svibnja 2017. na adresi Institut Ruđer Bošković, Bijenička 54, Zagreb u organizaciji Instituta Ruđer Bošković i Zvjezdarnice Zagreb. Ulaz slobodan!

Noć pod zvijezdama na "Ruđeru"

Program

  • 16:00 sati - postavljanje teleskopa na igralištu i promatranje Sunca
  • Predavanja u III. krilu:
    - 18:00 sati - Vibor Jelić: “U lovu na kozmičko zračenje staro nekoliko milijardi godina”
    - 19:00 sati - Slobodan Danko Bosanac: “Do Marsa i natrag”
  • 20:00 do 22:00 sati - promatranje noćnog neba

Sažetci

U lovu na kozmološko zračenje staro nekoliko milijarda godina

Oko milijardu godina nakon velikog praska nastaju prve "zvijezde" i galaksije u svemiru, te njihovo zračenje uništava, tj. ionizira većinu neutralnih atoma vodika u međugalaktičkom prostoru. Taj važni period u povijesti svemira se zove epoha reionizacije i sadrži ključ razvoja svemira kojeg danas znamo. Da bi ga mogli bolje istražiti znanstvenici koriste trenutno najveće radioteleskope i pokušavaju uloviti kozmološko zračenje staro nekoliko milijarda godina.

Međutim kozmološko zračenje je toliko slabo da se potraga za njim može usporediti sa traženjem igle u plastu sijena, te znanstvenici moraju biti kreativni i domišljati da bi ga ipak ulovili. Predavanje će dati kratki pregled povijesti svemira, izazove detekcije kozmološkog zračenja, te najnovije rezultate istraživanja pomoću LOFAR radioteleskopa u kojem su uključeni i znanstvenici sa IRBa.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.