Prijeđite na glavni sadržaj

Objava treće skupine podataka Gaia satelita

Vrijeme
3.12.2020. 11:00
Objava treće skupine podataka Gaia satelita

U četvrtak, 3. prosinca u 12:00 sati postat će dostupni podaci iz treće objave podataka Gaia satelita (Early Data Release 3, EDR3). Gaia je satelit koji je lansirala Europska svemirska agencija (ESA) u prosincu 2013.

Njegova misija je stvoriti najveću i najprecizniju trodimenzionalnu kartu naše galaksije Mliječne staze koja će se sastojati od otprilike jedne milijarde astronomskih objekata, pritom mjereći položaje, udaljenosti i kretanja zvijezda s nevjerojatnom preciznosti te otkrivajući nove spoznaje o sastavu, stvaranju i razvoju Galaksije.

Većina država koje sudjeluju u konzorciju GAIA prilikom svake 'rane' objave podataka organizira niz lokalnih aktivnosti o kojima možete više saznati na ovoj poveznici.

S obzirom na situaciju vezanu uz pandemiju većina aktivnosti se odvija preko weba i neki od streamova dostupni su svima.

Od nadolazećih lokalnih događanja u Hrvatskoj ističemo prezentaciju profesora Laurenta Eyera sa Sveučilišta u Ženevi, koja će se održati u četvrtak, 3. prosinca od 11:00 OVDJE.

Nakon prezentacije održat će se diskusija i odgovori na pitanja, koje će voditi dr. sc. Lovro Palaversa iz Laboratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku IRB-a, aktivni član konzorcija Gaia i voditelj projekta TTP-2018-07-1171 'Mining the Variable Sky'.

Diskusiji se možete priključiti preko platforme Zoom, s početkom u 12:15 OVDJE

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.