Prijeđite na glavni sadržaj

Panonski drvni centar

Vrijeme
22.12.2014. 09:30
Lokacija
Dvorana III.

Lansiranje strukturnog projekta vrijednog preko 44 milijuna kuna

Svečana konferencija kojom se obilježava početak strukturnog projekta 'Panonski drvni centar kompetencija' okupit će visoke predstavnike vlade, resornih ministarstava, predstavnike drvno prerađivačke industrije, uspješne poduzetnike i znanstvenike. Konferencija će se održati u plavoj dvorani III. krila Instituta Ruđer Bošković, Bijenička 54, s početkom u 9.30 sati.

U sklopu  projekta Virovitičko-podravske županije vrijednog preko 44 milijuna kuna, koji će biti realiziran iz Strukturnih fondova EU, izgradit će se i opremiti Centar koji će pružati usluge poduzetnicima u drvno-prerađivačkom sektoru u Kontinentalnoj regiji i šire s ciljem razvoja inovativnih proizvoda od drva.

Projekt predstavlja uspješan primjer suradnje znanstvenika, lokalne zajednice i industrije jer su Virovitičko-podravskoj županiji partneri na projektu VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, zagrebački Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković.

U sklopu konferencije koordinator projekta i partner institucije predstavit će projekt, a znanstvenici IRB-a prezentirat će primjenu nanočestičnih materijala u razvoju zaštitnih nanopremaza te mjere nadzora i sigurnosti u njihovoj aplikaciji.

Zahvaljujući projektu znanstvenici će dodatno unaprijediti svoje laboratorije sofisticiranom opremom koja će omogućiti istraživanja i razvoj novih proizvoda od drva s naglaskom na nanotehnologiju i novim materijalima čija bi se primjena mogla koristiti za premaze za drvo, ljepila, tekstil, metalne spojnice za namještaj, drvne konstrukcije i slične korisne proizvode.

Uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije, Centar će nuditi i usluge transfera tehnologije prema malim i srednjim poduzetnicima, te usluge izrade prototipa inovativnih proizvoda od drva, uslugu dizajna proizvoda, dizajna pakiranja za proizvode od drva i proizvode pratećih industrija, zatim usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki.

Centar će u suradnji sa znanstvenim institucijama, a posebno sa Šumarskim fakultetom u Zagrebu i Institutom Ruđer Bošković, kreirati specijalizirane programe za podizanje kompetencija radne snage u drvnoj i pratećim industrijama te služiti kao poveznica između poduzetnika i znanstvene zajednice.

Projekt, u trajanju od dvije godine, financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u okviru Poziva za dostavu projektnih prijava 'Shema bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu' u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 44,7 milijuna kuna, od čega Ministarstvo daje 44,24 milijuna kuna, a ostatak Virovitičko-podravska županija. Prijavitelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri na projektu su VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Institut Ruđer Bošković i Šumarski fakultet u Zagrebu.

Program konferencije

  • 09:30 - Svečano otvorenje konferencije
  • 09:35 - Pozdravni govor, g. Tomislav Petric, ravnatelj Razvojne agencije VIDRA
  • 09:40 - Pozdravni govor, dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković
  • 09:45 - Pozdravni govor, prof. dr. sc.  Vladimir Jambreković, dekan Šumarskog fakulteta
  • 09:50 - Pozdravni govor, g. Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije
  • 10:00 - Prezentacija projekta, gđa. Sanja Bošnjak, voditeljica projekta
  • 10:20 - Prezentacija uloge IRB-a, dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac, predsjednica Savjeta za  gospodarstvo IRB-a
  • 10:25 - Primjena nanočestičnih materijala u razvoju zaštitnih nanopremaza, dr. sc. Ivana Capan, viša znanstvena suradnica Zavoda za fiziku materijala IRB-a
  • 10:45 - Sigurnost i nanopremazi u drvnoj industriji, dr. sc. Roberta Sauerborn Klobučar              

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.