Prijeđite na glavni sadržaj

Particle Detectors Meeting and Workshop

Vrijeme
9.12.2013. 09:00
Lokacija
dvorana I
Particle Detectors Meeting and Workshop

Na Institutu Ruđer Bošković će se od 9. do 10. prosinca s početkom u 9h u dvorani I. održati završni sastanak sudionika europskog FP7 projekata „Particle Detectors“, donedavno projekta s najvećim budžetom u području prirodnih znanosti u Hrvatskoj. Na sastanku će sudjelovati brojni domaći i strani znanstvenici te predstavnica Europske komisije Ralitsa Atanasova.

Projekt „Particle Detectors“, započet u kolovozu 2010. godine, predstavljao je prvi korak znanstvenika Zavoda za eksperimentalnu fiziku (ZEF) u smjeru razvoja nove istraživačke infrastrukture za nuklearnu fiziku i fiziku čestica u Hrvatskoj. Projekt je fokusiran na silicijske i dijamantne detektore, a s ciljem unapređenja i razvoja detektorskih sustava i povećanja mogućnosti testiranja tih sustava na IRB-u kako bi zadovoljili zahtjeve modernih eksperimenata.

Detektori nabijenih čestica na bazi poluvodičkog materijala silicija su jedan od najčešće korištenih uređaja u eksperimentima moderne čestične i nuklearne fizike, a nalaze se npr. i u CMS i ATLAS detektoru na CERN-u u kojima je nedavno otkrivena čestica kandidat za Higgsov bozon.

Projekt vrijedan 1,3 milijuna eura odvijao se, tijekom tri i pol godine, na najvećem istraživačkom postrojenju u Hrvatskoj – Akceleratorskom sustavu IRB-a, a u njega su bila su uključena tri najveća laboratorija ZEF-a i 15 znanstvenika.

Nastavak ove uspješne priče uslijedit će kroz Ruđerov strateški projekt O-ZIP, strukturni projekt usmjeren na jačanje dijelova Instituta s najvećim komercijalnim potencijalom i dokazanom izvrsnošću u pribavljanju europskih i primijenjenih projekata. Jedan od primarnih ciljeva O-ZIP-a je stvaranje preduvjeta za otvorenost kako postojeće, tako i buduće kapitalne opreme IRB-a s ciljem unapređenja kvalitete i dostupnosti istraživanja, opreme i ekspertiza na IRB-u široj hrvatskoj akademskoj zajednici i gospodarskim subjektima.

Na završnom sastanku projekta predstavit će se rezultati projekta, razmijenit će se iskustva između domaćih i stranih znanstvenika te će se razgovarati o mogućnostima buduće suradnje.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.