Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje "LOFAR - najveći radioteleskop na svijetu u lovu na kozmološko zračenje staro 11.5 milijardi godina"

Vrijeme
28.3.2013. 18:00
Lokacija
Velika predavaonica Geološko-paleontološkog zavoda Geološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, Horvatovac 102a.
Predavanje "LOFAR - najveći radioteleskop na svijetu u lovu na kozmološko zračenje staro 11.5 milijardi godina"

Hrvatsko prirodoslovno društvo i časopisa Priroda organiziraju ciklus znanstvenopopularnih predavanja pod nazivom "Priroda uživo".

Predavanja se održavaju jednom mjesečno u velikoj predavaonici Geološko-paleontološkog zavoda Geološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, Horvatovac 102a.

Svako je predavanje popraćeno člankom u Prirodi, jednim od najstarijih časopisa za popularizaciju prirodnih znanosti u Europi koji izlazi od 1911. godine, a izdaje ga Hrvatsko prirodoslovno društvo koje je aktivno od 1885. godine. Čitatelji Prirode tako mogu raspravljati s autorima i svojim pitanjima utjecati na popratni članak.

Predavanje "LOFAR - najveći radioteleskop na svijetu u lovu na kozmološko zračenje staro 11.5 milijardi godina" održat će Vibor Jelić s Netherlands Institute for Radio Astronomy, u četvrtak 28. ožujka 2013. godine s početkom u 18 sati.

LOFAR (Low Frequency Array) je trenutno najveći radioteleskop na svijetu. Osmišljen je i izgrađen u Nizozemskoj, a njegove antene raspoređene su po većem dijelu Europe. Napredna tehnologija LOFAR-a otvorit će potpuno novi pogled na svemir. Astronomi će pomoću LOFAR-a detektirati kozmološko zračenje staro 11.5 milijardi godina te istražiti nastanak prvih "zvijezda" u svemiru. Na temelju navedenih promatranja, astronomi će upotpuniti sliku nastanka razvoja svemira u kompleksnu strukturu u kojoj danas živimo.

Iz predavanja ćete saznati: kako je močvarno područje u Nizozemskoj postalo dio najvećeg radioteleskopa na svijetu, na koji način će astronomi istražiti prve "zvijezde" u svemiru te kako znanstveni projekti mogu kroz multidisciplinarnost imati veliku društveno korisnu primjenu.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.