Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje o opažanjima BICEP2

Vrijeme
9.4.2014. 16:00
Lokacija
Dvorana III.

Što nam najnovija BICEP2 opažanja kozmičkog pozadinskog zračenja mogu reći o najranijem svemiru?

Dr. sc. Hrvoje Nikolić

Hrvoje Nikolić rođen je u Zagrebu 1970.

Diplomirao je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu 1995. Nakon diplome počinje raditi na Zavodu za teorijsku fiziku Instituta Ruđer Bošković, gdje i danas radi.Kroz rad na Institutu magistrirao je 1998 i doktorirao 2001, a trenutno je zaposlen na radnom mjestu višeg znanstvenog suradnika.

Kao teorijski fizičar, Hrvoje Nikolić se bavio istraživanjima u nekoliko različitih područja, što je rezultiralo objavljivanjem 50-ak znanstvenih radova u uglednim međunarodnim časopisima.
U znanstvenim istaživanjima surađivao je s nekoliko kolega iz Hrvatske i inozemstva, ali je većinu radova ipak objavio kao samostalni autor. Glavna područja njegovih istraživanja su fundacije kvantne teorije i teorije relativnosti, gravitacija, kozmologija i fizika čestica. Na svjetskom nivou najviše je prepoznat po radovima u području fundacija kvantne teorije, o čemu je držao više pozvanih predavanja na specijaliziranim međunarodnim konferencijama.

Sažetak

BICEP2 (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization) je teleskop koji je nedavno predočio svoje najnovije rezultate, u kojima je utvrđeno kako polarizacija kozmičkog mikrovalnog zračenja varira ovisno o smjeru u kojem se gleda. U ovom popularnom predavanju objasnit će se pobliže što je točno taj teleskop izmjerio, te što nam ta mjerenja mogu reći o nastanku svemira. Bit će riječi o tome kako nastaje kozmičko mikrovalno zračenje, što uzrokuje njegovu polarizaciju, te zašto uzroke moramo tražiti u najranijim fazama evolucije svemira.

Bit će objašnjeno zašto se smatra da su uzrok polarizacije gravitacijski valovi nastali za vrijeme tzv. kozmičke inflacije, tijekom koje se svemir ubrzano širio akceleracijom mnogo većom nego danas.
Na taj način BICEP2 mjerenja polarizacije pozadinskog zračenja mogu se interpretirati kao indirektno opažanje gravitacijskih valova i kozmičke inflacije.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.